Érdekel még valakit a foci?

2022. november 29. 12:09

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
A németeket láthatóan a legkevésbé; ők mindent a látványos jóemberkedésre tettek fel.

„Az egész katari foci VB mintha egyetlen nagy balhé lenne. Halálos balesetek az építkezésen, ideológiai villongások a szervezeti háttérben, botrányos bírók a pályán… és még sört sem lehet kapni. A sajtó hisztériázik. De érdekel még bárkit is maga a játék??? A németeket láthatóan a legkevésbé; ők mindent a látványos jóemberkedésre tettek fel. És ha szivárványos karszalagot nem hordhatnak, hát akkor befogják a saját szájukat, és így készítenek egy csoportképet – megint csak a látványos jóemberkedés jegyében. Aztán jól kiszívnak Japántól.

Bárki, aki valaha részt vett bármilyen élsportban, akár játékosként, akár edzőként, vagy épp sportpszichológusként, azonnal el fogja mondani, hogy ezen a szinten a sikeres szereplés nagyrészt fejben dől el. Persze, elengedhetetlen a profizmus, a szakmai háttér, a felkészülés, a fizikai teljesítmény. De ezek csak a szükséges feltételek. Emellett – ahogy a matematikában, úgy itt is – teljesülnie kell az ún. elégséges feltételnek is.

Ez pedig a mentális koncentráció. Az, hogy a játékost a verseny ideje alatt az égvilágon semmi más nem érdekli, csak a győzelem. És ehhez megvan a kellő akarata, identitása, koncentrálása. A németek a japánok ellen nem a meccsre koncentráltak, hanem a politikai üzenetre, amit el akartak mondani. Spanyolországtól már nem kaptak ki. Mert valószínűleg a válogatott vezetői mégiscsak rájöttek, hogy ebből baj lesz, és mégsem kellene annyira erőltetni ezt a kudarcra ítélt szivárványos ideológiát. És nyilván a csapatot is ráállították – mentálisan is – a focira. Halleluja!

De szinte minden meccsre jutott botrány, főleg az elején, Térdelő angolok, nem térdelő amerikaiak. Koszovót Szerbia részeként ábrázoló zászló a szerb öltözőben. Megmásított iráni zászló az amerikai sajtóban… Minden a politikáról, a politikai üzenetekről szól. Mindenképp örömteli esemény volt (az argentin-drukkereknek nyilván nem), amikor az okozta a botrányt, hogy az egykor Gyurcsány Ferenc által terroristáknak nevezett szaudiak válogatottja legyőzte Argentínát. Ez is kellően kiakasztó volt, így átüthette a világsajtó és a közvélemény ingerküszöbét. De ez a botrány legalább arról szólt, amiről az egész VB-nek kéne: a sportról.”

Így tiltakozik a német válogatott a FIFA döntése ellen

Nyitókép: Hasan Bratic / dpa Picture-Alliance via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés