Százmilliárd dollár felett az ukrán államadósság

2022. november 29. 15:47
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága ötmilliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben – az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.

Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben – az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján. Az illetékes arról számolt be, hogy idén október végén Ukrajna hrivnyában kifejezett államadóssága 3771 milliárd hrivnya, devizában számítva pedig 103,1 milliárd dollár volt. Októberben a hrivnyában kifejezett államadósság 183,5 milliárd hrivnyával, devizában pedig 5 milliárd dollárral emelkedett.

A parlamenti szakbizottság vezetője szerint az államadósság októberi növekedésének fő oka a költségvetési hiány fedezésére felvett külső hitelek voltak. A képviselő adatai szerint októberben Ukrajna egyebek között 2 milliárd eurós segélyt kapott az EU-tól, 550 millió eurót az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,3 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), 0,5 milliárd dollárt pedig a Világbanktól. A szakértő rámutatott arra, hogy a költségvetés finanszírozását szolgáló külső támogatás 55 százaléka hosszú lejáratú, kedvezményes hitel. Elmondta még, hogy október végén az államadósság a GDP 79,7 százaléka volt, az idei év végén várhatóan a GDP 90 százaléka, jövőre pedig már 100 százaléka lesz.

(MTI) 

Nyitókép: Sergei Supinsky/AFP

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kuleba azt hazudta, hogy az ukránok igazából szeretik a magyarokat, csak a magyar média állítja ennek az ellenkezőjét.
Tegnap az alelnök nyilatkozott a nyevtörvényről, most Kuleba hizeleg..... Ezek akarnak valamit......a pénzt!

semmi se draga nekik az amerikai erdekek kiszolgalasaert

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés