Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet

2022. november 29. 14:03
Az elsők között vitt sürgősségi segélyt a felszabadított Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet; az azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló 30 tonnás, két kamionnyi segélyszállítmány elérte a frontvonalon fekvő város nélkülözőit - közölte a segélyszervezet sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Kis Boáz a segélyről beszámoló közleményében azt írta: Herszont az oroszok a katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket.

A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban és az agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást. A közleményben idézik a segélyszervezet kijevi képviseletének vezetőjét, a szállítmány átadását a helyszínen irányító Szatmári Barnabást, aki azt hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradt nagyjából 80 ezres lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását. Néhány kivétellel a boltok sem működnek, így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ.

A várost a felszabadítása óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból naponta érik tüzérségi támadások, amelyeknek sok civil esik áldozatul”

– tette hozzá.

Herszont több mint fél éven át elvágták a külvilágtól, sokan a felszabadítás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedő sátrakban, aggregátorok működtetett töltőpontokon töltik fel. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ívóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy ívóvízosztó pontokon jutnak hozzá.

A segélyszervezet szerint a szállítmány hétvégi célba juttatása sem volt könnyű: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakat pedig sár borítja. Emellett nagyon sok a feltáratlan aknamező, ami tovább nehezíti a bejutást a városba és az azon belüli mozgást is. Bár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátása is van, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget. Szatmári Barnabás kiemelte, hogy a segélyszervezet által biztosított 30 tonna fogyasztásra kész élelmiszer és ivóvíz azonnali segítséget nyújt a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy 3500 háztartásnak. A segélyszervezet további humanitárius szállítmányokat készít elő.

(MTI) 

Nyitókép: Ihor Tkachov/AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés