Az összes buddhista szerzetest elvitték egy thaiföldi templomból, mert drog volt a szervezetükben

2022. november 29. 14:09
Még a főpap szervezetében is volt tudatmódosító.

Üresen maradt egy thaiföldi templom, miután négy buddhista szerzetes, köztük a főapát drogtesztje is pozitív lett – közölték a helyi hatóságok. Az ázsiai ország közepén fekvő Fecsabun tartomány szerzeteseit hétfőn vitték el a rendőrök, miután kiderült, hogy a metamfetamin-drogtesztjük pozitív lett.

Bunlert Thintaptháj rendőrtiszt beszámolója szerint később egy egészségügyi intézménybe szállították őket, hogy drogrehabilitációs elvonó kúrán vegyenek részt. A rajtaütés a drogkereskedelem országszerte zajló visszaszorítása keretében zajlott, azt azonban nem árulta el a rendőrtiszt, hogy mi vezette őket a Bung Szam-Fan körzetbeli szerzetesekhez.

Tintaptáj az AFP hírügynökségnek  ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a közeli falvak lakóit aggodalommal töltötte el a hír, a kiürült templomban ugyanis így nem tudják gyakorolni a buddhizmus fontos részét alkotó érdemszerzést; ennek során a hívők jó cselekedetekkel – így például étel adományozásával a szerzetesek – védőerőhöz juthatnak.

A körzethez tartozó szerzetesrendek főapátsága mindazonáltal megígérte, hogy új szerzeteseket rendelnek ki a szóban forgó templomhoz, hogy a hívők békében gyakorolhassák vallásukat. Thaiföldön az elmúlt években meglehetősen nagy forgalma volt a kábítószereknek: az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint tavaly minden eddiginél nagyobb mennyiségű metamfetamint foglaltak le.

A kábítószert Mianmarból, a világ legnagyobb metamfetamin-előállító országából szállítják be Laoszon keresztül, a tablettákat ezután 50 thai bátért (554 forint) árulják a nyílt utcákon. Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök a múlt hónapban széleskörű kábítószerellenes razzia kezdetét jelentette be, miután egy volt rendőrtiszt - akit metamfetamin-birtoklás miatt bocsátottak el - 37 ember halálát okozta egy óvodai lövöldözéssel.

(MTI) 

A nyitókép illusztráció. Fotó: Anusak Laowilas / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés