Vessünk véget az ukrajnai háborúnak, mielőtt katasztrófába torkollik

2022. november 28. 9:30

Sascha Glaeser
The National Interest
Azzal, hogy az USA kerüli a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket, meghosszabbítja a konfliktust.

„Hogyan ér majd véget az ukrajnai háború? A Biden-kormányzat vezető tisztviselői bizalmasan elismerik, hogy szerintük sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes megnyerni a háborút. Ugyanakkor a Biden-kormányzat kizárta, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára a konfliktus befejező tárgyalások folytatásáról, annak ellenére, hogy mindkét oldalon egyre nagyobb aggodalmat keltenek a gazdasági és potenciális biztonsági következmények, ha az Egyesült Államok közvetlen konfliktusba keveredne Oroszországgal. Ehelyett Washington továbbra is több milliárd dollárnyi fegyvert, felszerelést és segélyt juttat Ukrajnának, annak ellenére, hogy nem hisz abban, hogy Kijev meg tudja nyerni a háborút – ez nem éppen jó geopolitikai stratégia, és az amerikai adófizetők pénzét sem kezeli a legmegfelelőbben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a tárgyalások ötlete mind az ukrán, mind az orosz fél számára ellenszenvesek. Végül azonban minden háborúnak véget kell érnie. Ha Joe Biden amerikai elnöknek nem érdeke, hogy bármilyen amerikai befolyást felhasználva tárgyalóasztalhoz ültesse Ukrajnát és Oroszországot – például a Moszkvával szembeni szankciók feloldásával, vagy azzal, hogy Kijev felé kommunikálja, hogy támogatásának feltételei vannak –, akkor úgy tűnik, a vérontás a belátható jövőben is folytatódni fog. Milyen elképzelhető forgatókönyvek vannak tehát arra vonatkozóan, hogyan alakulhat a háború?

A nyár végi lenyűgöző harctéri győzelmek után Ukrajna tovább folytathatja területeinek további felszabadítását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy Ukrajna teljesen kiszorítja Oroszországot Ukrajnából, beleértve a Krímet is, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, Moszkva bevetheti utolsó aduászát: a taktikai atomfegyvereket. Vlagyimir Putyin orosz elnök már előkészítette a terepet egy ilyen forgatókönyvhöz, amikor kijelentette, hogy az elcsatolt területeket mostantól a tulajdonképpeni Oroszország részének kell tekinteni, és minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogják védeni. Mivel politikai, ha nem is tényleges egzisztenciája forog kockán, Putyin elrendelheti a nukleáris fegyverek bevetését, hogy a konfliktus »eszkalálódjon a de-eszkaláció érdekében«, és ezzel próbálja Ukrajnát tárgyalóasztalhoz kényszeríteni. Bár érthető, hogy Ukrajna tőkét akar kovácsolni a közelmúltbeli győzelmeiből, és vissza akarja szerezni területének nagyobb részét, a nukleáris fegyverek ukrajnai bevetése katasztrofális lenne, és ahhoz vezethetne, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO közvetlenül is bekapcsolódna a konfliktusba.”

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

marpedig ne remenykedjenek, ha orosz teruletek kerulnek veszelybe, akkor atomot kapnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés