A pakisztáni tálibok felmondták a kormánnyal kötött tűzszünetet, sőt – máris támadásokra buzdítanak

2022. november 28. 19:53
A kormányzat egyelőre nem reagált a szélsőségesek bejelentésére.

A pakisztáni tálibok hétfőn felmondták a tűzszünetet, és utasították fegyvereseiket támadások végrehajtására, miután az iszlámábádi vezetéssel folytatott tárgyalások többször is zsákutcába futottak. A Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) közleményben vádolta a pakisztáni hadsereget és a hírszerzést azzal, hogy elszabotálják a békefolyamatot.

Az iszlamisták arra hivatkoztak, hogy a biztonsági erők hadműveletet folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. A kormányzat egyelőre nem reagált a szélsőségesek bejelentésére. Május végén határozatlan időre szóló tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány az országban évek óta működő TTP-vel.

A több mint egy tucat iszlamista csoportosulás ernyőszervezeteként működő TTP már húsz éve jelen van Pakisztánban, s ez idő alatt csaknem 80 ezer ember halálát okozta. Imran Hán volt miniszterelnök kormánya 2021 novemberében kezdett párbeszédet a szélsőségesekkel, de a tárgyalások számos alkalommal zátonyra futottak. Az ernyőszervezetnek nagyjából négyezer harcosa van a több mint 2600 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ mentén, és a pakisztáni hadsereg rendszeresen visszaverte a támadásaikat.

(MTI)

Nyitókép: Wakil Kohsar/AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés