Szakértők bírálják az USA kormányát, amiért csak a korszerűtlen, felesleges fegyvereket küldik Ukrajnába

2022. november 28. 20:11
Több amerikai forrás szerint a MRAP páncélautók távolról sem ideálisak az ukrajnai háborúban.

Az Egyesült Államok nagy mennyiségű, aknák és rajtaütések ellen védett páncélautót, úgynevezett MRAP-et küldött Ukrajnába, valószínűleg azért, hogy megszabaduljon a felesleges készletektől – olvasható az Infostarton.

A cikk egy amerikai internetes oldal megállapításait idézve azt írja, hogy az iraki, majd az afganisztáni hadjárat idején az USA fegyveres erői hatalmas mennyiségű ilyen, különlegesen védett járműre tartottak igényt. Az MRAP-ek ugyanis kitűnő védelmet nyújtanak a házilagos készítésű robbanószerkezetek ellen, és így rengeteg amerikai katona életét menthették meg.

Rengeteg felesleges rendelés

Csakhogy a Pentagon kicsit túlméretezte a programot, amely végül is mintegy 50 milliárd dollárt emésztett fel. Ezt a pénzt pedig

a hadsereg és a tengerészgyalogság harckocsijainak, illetve lövészpáncélosainak modernizációs programjától vették el.

Összesen 24 ezer darab MRAP járművet rendeltek, de ezek nagy része feleslegesnek bizonyult. Kivonásuk viszont szintén sok pénzt emésztett volna fel, ezért inkább egy részüket katonai segélyként odaadták az afgán kormányhadseregnek. Tőlük aztán a tálibok kezére jutottak a járművek, ma is használják azokat.

Alkalmatlanok a harckocsik, vagy a lövészpáncélosok elleni harcra

A feleslegessé vált MRAP-ekből jutott az amerikai rendőrség terrorelhárító egységeihez is, de

még így is maradt belőlük bőven a raktárakban.

Így aztán, szintén katonai segély keretében, sokat az ukrán hadseregnek adományoztak. Az oroszok ellen harcoló katonáknak minden segítség jól jön, bár a portál által idézett amerikai forrás szerint az MRAP-ek távolról sem ideálisak az ukrajnai háborúban. Ezeket ugyanis alapvetően gyengén felfegyverzett gerillák ellen tervezték, és gyenge páncélzatuk miatt alkalmatlanok a harckocsik, vagy a lövészpáncélosok elleni harcra.

Ráadásul az aknák elleni védelem miatt eléggé magasak is, ettől pedig borulékonyak, mint azt ez a folyóba zuhant török eredetű MRAP is bizonyítja. Az amerikai weboldal szerzője szerint a kérdés csak az, ha a Nyugat valóban segíteni akar, akkor miért nem korszerű harckocsikat, lövészpáncélosokat vagy éppen vadászgépeket küld Ukrajnába.

Nyitóképen: MRAP / Wikipedia

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az európai országok is ezt csinálták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés