Ukrán sajtó: Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, az Orbánnál erősebb politikust!

2022. november 26. 17:00
Ez nem Orbán, hanem az igazi Magyarország – reklámozza Karácsony-interjúját a Jevropejszka Pravda.

„Egy politikus, aki erősebb Orbánnál! Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, Budapest polgármesterét, aki támogatja Ukrajnát” – ezzel a címmel közölt tízperces videóinterjút Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel a Jevropejszka Pravda, Ukrajna egyik legolvasottabb hírportálja, az Ukrajinszka Pravda európai melléklete. (A lapot egyébként a Soros Györggyel közösen kijevi ingatlanbefektetéseket végrehajtó Dragon Capital, Tomáš Fiala cseh üzletember cége birtokolja.) Felvezetőjében az interjút készítő újságíró hangsúlyozza, Budapest főpolgármestere támogatja Ukrajnát és harcol Orbánnal – tehát

ő „nem Orbán, hanem az igazi Magyarország”.

Az interjú tolmáccsal készül, az újságíró angolul kérdez, Karácsony Gergely magyarul válaszol, majd válaszait ukrán szinkronnal ismerhetik meg az ukrajnai olvasók – néhol finoman szólva is véleményes fordítási technikákon keresztül.

Oroszpárti-e Magyarország?

A beszélgetésben számos izgalmas téma szóba kerül az újságíró és a főpolgármester között. Megkérdezik Karácsonytól például, hogy oroszpárti-e Magyarország. Erre Karácsony azt válaszolja, a magyar társadalom nagyon megosztott, és hatással van rá az orosz álhíreket terjesztő kormánypropaganda, de a magyarok többsége támogatja az ukrán népet. Hangsúlyozza, a magyar kormány Oroszország barátjaként pozicionálja magát, „pedig az emberek túlnyomó többsége együttérez az ukrán néppel”. (Az ukrán szinkronban ezt a lap úgy fordítja, hogy a magyarok többsége ukránpárti.)

Az újságíró Karácsony válaszát hallva alig hisz a fülének, nem érti, hogy ugyanazokból az információkból dolgozva hogy lehet ilyen megosztott a magyar társadalom. Karácsony ezt úgy fejti meg, hogy a Fidesz szavazói között vannak ugyan, akik tényleg elhiszik az orosz propagandát, de szerinte a Fidesz-szavazók többsége sem oroszpárti. Valójában a magyar kormány az, amely a békepártisággal rejti el oroszpártiságát, s az ellenzéket, amely Ukrajnát támogatja, háborúpártiként állítja be.

Az interjú készítőjét – annak ellenére is, hogy még Karácsony szerint sem ők adják Magyarországon a többséget – különösen is érdekli az a kisebbség, amely szerintük Ukrajna szuverenitását vitatja és ukrán területekre tör. Karácsony erre úgy reagál, nem becsüli le ezeket a gondolatokat, amelyek szomorúvá teszik – ugyanakkor ő inkább azt látja, hogy

a magyar kormány a rövid távú gazdasági érdekeket a morál és a humanizmus elé helyezi,

ezzel a háború és a történelem rossz oldalára kerülünk. A főpolgármester felhánytorgatja, hogy Oroszország a világpiaci árnál drágábban ad el nekünk energiahordozókat. (Ez régi ellenzéki panel, de tényszerűen nem igaz: a Magyarország által vásárolt orosz Urals olaj változó mértékben, barrelenként 20-30 dollárral olcsóbb a Brent típusúnál, a hosszútávú orosz gázszerződésünk pedig az európai gáztőzsdei árhoz igazodik, akár növekszik ez az ár, akár csökken – sőt, a nagyobb napi-heti kilengésektől meg is óv minket azáltal, hogy havi átlagár alapján fizetünk.) Emellett megvádolja a kormányt azzal is, hogy nem kérte ki magának Putyin azon nyilatkozatát, mely szerint Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak területi követelései volnának Ukrajnával szemben.

Kárpátaljai „magyar nyelvűek”

Karácsony szerint a magyar választók többsége azt akarja, hogy a kárpátaljai magyarok

(az ukrán tolmács ezt sikeresen „magyar nyelvűeknek” fordítja,

de ez bizonyára nem az ukrán etnikai homogenizáló nacionalizmus része, csak nyelvbotlás) békében és jólétben éljenek, s tudják, hogy ez fontosabb, mint a határmódosítás.

Az ukrán újságírót érdekelte az is, hogy Karácsony szerint mi tette Orbánt ennyire függővé Oroszországtól. Karácsony válaszában gazdasági okokat említ, illetve azt az elméletet fogalmazza meg, hogy Orbán az EU-val vívott jogállamisági küzdelmekben próbálja pozícióját erős külső szövetségek felépítésével javítani, közben pedig Putyin arra használja Orbánt, hogy blokkolja a számára kellemetlen döntéseket az EU-ban.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok normalizálódhatnak-e, amíg Orbán Viktor hatalmon van, Karácsony kitérő választ adott, de leszögezte, Orbán azért kezelte Volodimir Zelenszkijt ellenségként, mert mindig ellenségkép kell neki.

Az interjú készítőjét az is érdekelte, kivezeti-e Orbán Viktor Magyarországot az Európai Unióból. A főpolgármester közölte, mivel Orbán Viktort csak a rövidtávú gazdasági érdekek mozgatják, amíg uniós pénzt kap, nem tenne ilyet.

Az interjút igény esetén itt tekintheti meg ukránul:

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 188 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az angolul nyökögni sem tudó, nulla százalékos pártú hülyegyereket, akit még egy "barátságos meccsen" is elütött a villamos?

Normális helyeken egy polgármester nem is politikai kategória.

Minél távolabb vannak a választások, Geli annál erősebb.
Választásokra gyengülő a magas, sovány.
Az ukránoknak jó lesz. Élvezzék!

Pont most mondja a marhaságait, amikor kiderült a datadat ügy. MZP szerint Gelgely kampánya 500 millióba került. Aztán ezt az 500 milliót egy éjszaka kidobta az ablakon. Bizonyára elütötte a villamos.
Szánalmas, gyenge, becsatornazott buta ember.

El kell ismerni, hogy Gelgelynek nem megy a külföldi nyilatkozat. Nem való politikusnak.

Igen, és sikerült!
Gelgely hagyta magát felhasználni. Butaságból és rosszindulatból.
Háborús időszakban olyat mondani, hogy vannak magyarok, akik szívesen lerohannák Ukrajnát...........Gelgelynek elment az esze! Nem normális!!!!!!!!!

Elírták az ukránok.
KG nem erősebb, hanem magasabb mint Orbán. Magas, de mi haszna? Talán az, hogy egy mihaszna. De az nem haszon.
Kicsi a bors, de erős.
Ez viszont haszon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés