Az orosz-ukrán háború nem pusztán területszerző, birodalmi háború

2022. november 26. 7:26

Parászka Boróka
Facebook
Hanem ökológiai háború is a fosszilis energiahordozók- és energiahálózatok piacon tartásáért.

„Nincs olyan nap, hogy ne olvasnék egy egy berzenkedő/felháborodott/dühös vagy épp ironikus posztot a kultúraromboló, túlelszánt, túlagresszív klímaaktivástákról.

És, furcsamód egyetlen egy posztot sem olvastam a legutóbb lezajlott klímacsúcsról. A klímakatasztrófákról is csak az ír, aki épp olyan területen él. Hogy van ez? Miért van ez?

Sokat köszönhetünk a klímaaktivizmussal szembeni antipátiák miatt Donald Trumpnak és a hozzá hasonló autokratáknak, akik politikai sikerüket többek között a zöld mozgalmárlányokkal való gúnyolódásra (és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok elleni izgatásra) alapozták. Rövid időre bejött nekik.

A rosszhír az, hogy a Trump- vagy Bolsonaro féle, zöldpolitikákat semmibe vevő politika csak a bevezető szakasz volt. A finom leszámolás.

Amit utánuk jön, amit most látunk, az az ökopopulizmus felerősödése, az ökofasizmus térnyerése. Azok az irányzatok, amelyek a tiszta vízre, megmenthető földparcellákra hivatkozva vonják kétségbe embercsoportok jogát a minőségi élethez, sőt az élethez. Azok, amelyek elutasítják a globális környezetvédelem eszközeit, és lokális privilégiumokat védenek, de azt foggal, körömmel.

Karnyújtásnyira vagyunk ettől. Olaszországban már szépen, vastagon körvonalazódik ez. És ez messze nagyobb és súlyosabb veszély annál, minthogy néhány tucat fiatal megszáll egy egy turistalátványosságot.

De nálunk minderről nincs szó, mintha nem is lenne tudomása az embereknek.

Mint ahogy arról sincs szó, hogy az orosz-ukrán háború nem pusztán területszerző, birodalmi háború. Hanem ökológiai háború is a fosszilis energiahordozók- és energiahálózatok piacon tartásáért. Már-már, a háború kitöréséig, úgy tűnt sikerül az alternatív energiaforrások, energiahálózatok számára teret nyerni Európában. És mi történt rögtön azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát? Olyan, magukat az ökotudatosság és felelősség mellett elkötelezett országok, mint Németország, rögtön visszatáncoltak a szénerúművekhez. Romániában és Magyarországon elszabadult az erdőrablás.”

***

 

Brüsszel nem tűri az ellenvéleményt, önkényuralmi módszereket alkalmaz – itt a REAKCIÓ GFG-vel!
Háború, katari foci vb és amerikai kampányfinanszírozás a baloldalnak. Heti hírmagyarázat és világmegfejtés, ezúttal G. Fodor Gáborral, Szilvay Gergellyel és Kacsoh Dániellel.
 

 

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szavazatlap égetéssel pazarolta az emberiség fosszilis energiáját. Most meg magyaráz.

Boróka, a száguldó riporter, aki minden újságírót megelőzve ért a jaddi szeméttelepre szépen, vastagon izzadt össze egy ökológiai remekművet, amiben feketén-fehéren áll, hogy a szénre meg a tengeren szállított LNG-re nem azért kell áttérni, mert az EU politikai utasításra szankcionálja a csövön érkező környezetbarátabb gázt és olajat , hanem az autoriter rezsimek miatt, mint pl. Olaszország.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés