Kárpátaljára is ellátogat Novák Katalin

2022. november 26. 16:43
Külhoni magyarokkal találkozik vasárnap Novák Katalin köztársasági elnök Kárpátalján – közölte a Sándor-palota vasárnap az MTI-vel.

Az államfő a helyi magyarság körében, Kárpátalján gyújtja meg advent első vasárnapján az első gyertyát és istentiszteleten is részt vesz. Novák Katalin Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett szombaton Kijevbe, hogy részt vegyen a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius programban.

Az államfő a Kijevben elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy márciusban, nem sokkal a háború kitörése és az orosz erők előrenyomulása után is Kárpátaljára látogatott, a háború elől menekülőknek segített és beszélgetett a magyar kisebbség tagjaival. Novák Katalin Kijevben kijelentette:

150 ezer okunk van arra, hogy megállítsuk a háborút, hogy elérjük a békét. 150 ezer ok, 150 ezer magyar nemzetiségű ember.

Hozzátette, hogy a háborúban a magyar közösség tagjai közül 500 ember sebesült meg vagy hunyt el a fronton és a háborús tevékenységek következtében.

Békepárti felajánlás Kijevben - Mit keres Ukrajnában Novák Katalin?

Péntek este látott napvilágot a hír, hogy Novák Katalin Ukrajnába utazik. Emlékezetes, a magyar-ukrán kapcsolatokban tapasztalható feszültségek miatt a háború óta magyar közjogi méltóság nem látogatott el Ukrajnába, bár ez a gesztus Európában divat lett.

(MTI) 

Nyitiókép: Gauthier Bedrignans / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés