The Economist: Több halálos áldozatot szedhet Európában a magas rezsi, mint az ukrán háború

2022. november 25. 14:53
„Valószínűleg nem csak fegyverekkel és anyagi támogatással, de életekkel is fizetnünk kell Ukrajna megsegítéséért” – írja a lap.

Az Economist arról ír cikkében, hogy bár a média rengeteget cikkez hőhullámokról, ám hidegben mégis több ember veszti életét – a december és február közti időszakban 21 százalékkal több ember hal meg, mint június és augusztus között. A lap szerint az energiaárak elszabadulása a téli halálozások számát is meg fogja ugrasztani, hiszen a drágább energia miatt kevésbé fűtik fel a lakásokat és az intézményeket is, ami nagyban elősegíti például a vírusok terjedését is. 

A gazdasági lap a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket, és halálozási adatokat vetette össze az EU 27 államában (Máltát kivéve), Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svájcban. Az ezekben az országokban található 226 régió adatait összehasonlítva az Economist szerint határozottan kimutatható egy összefüggés a magasabb energiaárak és a magasabb halálozási adatok között.

A kimutatás szerint már az áram árának 10 százalékos növekedése is 0,6 százalékkal növeli a halálozások számát, ez pedig a különösen hideg hetekre még jobban igaz, míg az enyhébbeken kevésbé. A lap érvelése szerint

  • a hidegben jobban terjednek a vírusok, 
  • ha kint hidegebb van, kevésbé szellőztetnek az emberek, ami szintén a vírusoknak kedvez,
  • hidegben nő a vérnyomás, ami növeli a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét.

A lap szerint ha a legjobb forgatókönyvet is vesszük, a megnövekedő energiaárak miatt Európában többen meghalhatnak, mint az orosz-ukrán háborúban eddig. Ez utóbbit ők valahová 60-70 ezer fő környékére teszik. 

Nyitókép: FRANK RUMPENHORST / DPA / AFP

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Agyhalott! Erkölcstelen végbél lakosok vagytok, teljes szellemi sötétségben. Csak szólok, 2010 óta hülyít benneteket a szekta, hogy kedden bukik az Orbán.

És ti rendületlenül hiszitek.

Az EU vezetői már népirtásban is felelősek. Haladunk a pokol felé elvtikéim.

Ő csak egy tagállamé. Magyarországon mindenki politikai analfabéta?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés