Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy Ukrajna magyar vállalatok működését lehetetleníti el

2022. november 25. 14:06
„Eközben pedig Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében” – jelentette ki a külügyminiszter.

Elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, több magyar vállalatot is ellehetetlenítenek a szomszédos országban pusztán azért, mert Oroszországban is jelen vannak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós miniszterek tanácsülését követő sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy a Richternek számos termékét kitiltották az ukrán piacról,

az Egis esetében is megindították ezt az eljárást, valamint egyesek bojkottra szólítottak fel a Mollal szemben.   

„Ezek a cégek teljesen törvényesen működnek, semmifajta jogszabályt nem sértettek meg, működésük szabályos, egyetlen 'bűnük', hogy mivel nemzetközi vállalatok, ezért Oroszországban is van jelenlétük” – hangsúlyozta. Hozzátette: utóbbi ugyanakkor semmilyen nemzetközi jogszabályt nem sért, hiszen a részvétel a gyógyszeriparban és az energiaágazatban nem ütközik szankciós rendelkezésekbe. „Ezért elvárjuk az Európai Uniótól, hogy

lépjen fel az ukrán hatóságoknál annak érdekében, hogy EU-s tagországból érkező vállalatokat ne lehetetlenítsenek el”

– húzta alá. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az EU idén májusban teljes vámmentességet vezetett be az ukrán termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan 2023 közepéig, hogy ezzel is segítse a háborúba süllyedt országot, és hazánknak nincs ellenére a későbbi hosszabbítás sem.

„Ugyanakkor azt viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében (...), addig Ukrajnában magyar vállalatok működését lehetetlenítik el” – szögezte le.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz ez még sajnos rosszabb is. Ez a soviniszta csürhe Magyarországot ellenségként kezeli. Értem én, hogy a nemzetközi közvélemény előtt próbáljuk mutatni, hogy mi a ruténeket támogatjuk és nem állunk az oroszok oldalán, de ha az ilyen intézkedések folytatódnak, az EU pedig nem teszi helyre a ruténeket, akkor el kell azon gondolkozni, hogy mi a fenének támogatjuk mi őket, ha úgyis mindenki úgy viselkedik velünk, mintha valóban oroszpártiak lennénk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés