A békéhez vezető út az, ha a világ segít Ukrajnának megnyerni a háborút

2022. november 24. 15:19

Timothy Garton Ash
The Guardian
Lesz majd lehetőség tárgyalni a Kremllel, de nem most.

„Eljön majd az ideje a tárgyalásoknak. Oroszország bír a világ egyik legnagyobb tömegpusztító arzenáljával, emellett egy gonosz vezető irányítja, aki van annyira kétségbeesett, hogy használja is ezeket a fegyvereket. Világos, hogy a háború nem érhet véget azonnali fegyverletétellel, mint 1945-ben Németország esetében. Az ukrán kormány, nyugati szövetségeseivel együtt már azon gondolkodik, milyen biztonsági intézkedésekre és egyéb rendelkezésekre kell törekednie. Ukrajnának abszolút jogi és erkölcsi joga van visszakapnia területeit, beleértve a Krímet. Mindenféle kompromisszumos megoldás csak Ukrajna szuverén döntésén kell, hogy alapuljon. 

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen alapokon nyugvó béke elfogadhatatlan Putyin számára, főleg úgy, hogy a négy régiót Oroszország részének kiáltotta ki. Úgyhogy vagy kényszeredetten elfogadja az ukrán békefeltételeket az orosz diktátor, vagy egy olyan Oroszországgal lesz békekötés, amelyet már nem Putyin vezet. Azt senki nem tudja, hogy mikor és hogyan fog eljönni Moszkvában a változás – az is lehet, hogy ez a változás csak még nagyobb veszélyeket hordoz magában. Mégis ez a legjobb lehetőség a békére. 

Hogy ez megtörténhessen, még nagyobb fordulatszámon kell támogatnunk Ukrajnát, hogy további katonai sikereket érjen el, és túlélje a telet. Miután a csatatéren vesztett, Oroszország gyáva módon a civil életet érintő infrastruktúrát kezdte támadni. A WHO szerint az energiaügyi infrastruktúra fele megsérült vagy megsemmisült, tízmillió ukrán van víz és áram nélkül, és több mint 700 egészségügyi intézményt ért támadás.”

Nyitókép: Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A békéhez vezető út az, ha a világ segít Hitlernek megnyerni a háborút
1942. november 24. 15:19
Timothy Garton Ash
The Guardian

Vaskos bankszámlával a háta mögött, meleg szobában a karosszékben ülve osztja az észt. Rendelkezik arról, hogy minek kell lennie, mi erkölcsös és igazságos, kinek kell buknia, mi történjen a világ másik részén tízmilliókkal, akiknek a múltjáról, életéről, véleményéről semmit nem tud és nem is érdekli. Akik rángathatók, feláldozhatók, szenvedésre foghatók az ő elképzelései szerint.

Mi itt jól ismerjük ezt az emberfajtát, de akiket mi ismertünk, azok beleálltak maguk is. Saját kezükkel tépték mások körmeit, maguk rendelték el mások megölését, megverését, kifosztását, maguk mentek agitálni, fenyegetni az ellenszegülőket. Ezek, ülnek a fotelben és be nem piszkítanák a kezüket. Undorítóak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés