Politico: Sok ország kiakadt az Európai Bizottságra a gázársapka miatt

2022. november 24. 6:26
A Bizottság a németekkel és hollandokkal van.

Politico csütörtöki cikkében azt írja: az Európai Bizottság javaslata, amely az importált földgáz árának felső határértékének meghatározására irányult, a magas árak megfékezésére irányuló követeléseket hivatott lecsillapítani – ehelyett politikai válságot váltott ki.

Mint ismert, a Bizottság a hét elején terjesztette elő a javaslatot, miután egy 15 országból álló csoport heves nyomást gyakorolt rá, de most megdöbbentek azon, hogy a felső korlátot szerintük irreálisan magas árban határozták meg: 275 euró per megawattórában.

Egy diplomata azt nyilatkozta a Politicónak, hogy a Bizottság a németek és hollandok oldalán állt, és ezért olyan magasra tenné a gázársapkát, hogy lényegében sose kelljen azt bevezetni.

A lap szerint csütörtökön,

az uniós energiaügyi miniszterek csúcstalálkozóján heves vitákra lehet számítani.

Lapnak nyilatkozó diplomaták szerint az országok egy csoportja blokkoló szövetséget kíván létrehozni, hacsak nem kezelik együtt a csomagot és az árplafont. Azt írják: az árplafon ötlete hónapok óta megosztja az országokat: egy Belgiumot, Lengyelországot, Görögországot és Olaszországot tömörítő csoport támogatja, míg egy Németországot, Ausztriát, Dániát és Hollandiát tömörítő csoport attól tart, hogy ez elriasztaná a beszállítókat – olvasható a cikkben.

Eurostat: Nagyon sokkal csökkent az orosz energiaimport az EU-ba

 

Kiemelt kép: Daniel Roland/AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés