Komoly politikai ellenszél vár Joe Bidenre

2022. november 24. 22:21

Sümeghi Lóránt
Kontra
Már egy enyhe alsó házi többség is elegendő lesz arra, hogy a demokrata elnöki ciklus második felében a republikánusok érdemben tudjanak a  előhozakodni a saját törvényjavaslati agendájukkal.

„Annak ellenére, hogy a november második hetében megrendezett amerikai időközi választások eredményei szerint nem született az amerikai törvényhozás (Kongresszus) felsőházában, a Szenátusban is jobboldali többség, mind az amerikai progresszív, mind pedig a konzervatív oldallal szimpatizáló médiaorgánumok és politikai kommentátorok is egyetértően fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy már egy alsóházi, azaz képviselőházi republikánus többség is kellemetlen helyzetbe sodorhatja a Biden-adminisztrációt.

Az elsősorban átfogó jellegű elemzésekből azonban számos részlet nem derül ki, így az sem, hogy az »ellenzéki blokkolás« stratégiáján kívül esetleg milyen más fegyvernemekkel rendelkezhet majd a jobboldal, kiváltképpen a leendő bizottsági elnöklések, de még egy esetleges elnöki közjogi felelősségre vonás, azaz egy impeachment-eljárás tekintetében is.

Első ízben fontos leszögezni, hogy – egyes vágyvezérelt szélsőbaloldali vélekedésekkel ellentétben – már egy enyhe alsó házi többség is elegendő lesz arra, hogy a demokrata elnöki ciklus második felében a republikánusok érdemben tudjanak a  előhozakodni a saját törvényjavaslati agendájukkal. Emellett a Képviselőház több bizottságának leendő konzervatív elnökei is akár komoly vizsgálatokat kezdeményezhetnek nemcsak prominens demokrata politikusok, hanem maga az elnök és családtagjai ellen is.

Ami az előbbit illeti, érdemes felidézni, hogy mivel a Kongresszus mindkét házában ellentétes színezetű többség alakult ki, az olyan átfogó kérdésekben való megegyezés, mint például a szövetségi kormány finanszírozása vagy bizonyos típusú kiadások újbóli engedélyezése, akár rendkívüli módon elnyújtott állóháborúvá is alakulhatnak.

Mindemellett szintén a konzervatív törvényjavaslati napirend részét képezhetik majd olyan alsóházi kezdeményezések, amelyek felerősíthetik a republikánusok elsődleges kampánytémáit. Kevéssé meglepő módon ezek közé tartozik a közbiztonság, a déli határon zajló tarthatatlan migrációs helyzet vagy éppen a gazdaság, illetve ebből fakadóan az inflációkezelés kérdésköre is.”

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök helikopterrel érkezve visszatér egyhetes hivatalos ázsiai utazásáról a washingtoni Fehér Házba 2022. november 17-én.MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés