Már az Economist is figyelmeztet, hogy tönkremehet télen Európa

2022. november 24. 17:28
Vlagyimir Putyin energiafegyvere számszerűen több életet követelt, mint a tüzérsége és rakétái – írja a The Economist.

Semmi okunk az optimizmusra a tekintélyes gazdasági lap elemzése alapján. „Az európaiak egyszerre csodálják az egységet, amit a kontinens Ukrajna támogatásában mutat, és verik félre a vészharangot”, mivel brutális gazdasági prés alá kerül az európai gazdaság, ami próbára teszi majd az ellenállóképességét a The Economist szerint.

Mint írják, nő a félelem, hogy a globális energiarendszer átalakulása, az amerikai gazdasági populizmus és geopolitikai repedések aláássák Európa versenyképességét, ami a transzatlanti kapcsolatokra is kihat.

Az energiaárak lejjebb mentek ugyan a nyár óta, és a gáztározók az enyhe időjárásnak köszönhetően csaknem tele vannak, de az energiakrízis továbbra is veszélyt jelent: a gáz ára hatszorosa a hosszútávú átlagnak, az oroszok pedig november 22-én az utolsó működő gázvezeték elzárásával fenyegetőztek, miközben a rakétatámadások sok helyen áramkimaradáshoz vezettek Ukrajnában. S Európa gáztározóit jövőre is fel kell tölteni, jegyzik meg, amikor esetleg már semmilyen orosz gáz nem érkezik.

Az Economist kiemeli: az orosz energiafegyver tényleg halálos: minden 10 százalék energiaár-növekedés 6 ezrelékkel növeli a halottak számát, az energiaválság pedig Európa-szerte 100 ezer idős ember halálát okozták a kontinensen.

Vagyis Putyin energiafegyverének „több halottja van, mint a tüzérségének, rakétáinak és drónjainak”.

Közben a megugró infláció folyamatos aggodalmat okoz az Európai Központi Banknak, kamatemelésekre kényszerítve azt, miközben, ha túl sokáig tart ez a helyzet, az eurozóna gyengébb tagjait, például Olaszországot is destabilizálhatja. A háború a lap szerint rámutatott az európai modell sebezhetőségére is, hiszen túl sok, főleg német vállalat támaszkodott orosz energiahordozókra, mások pedig a kínai piacra alapoztak, most mindkét féllel rossz a kapcsolat.

Erre Amerika rátett egy lapáttal saját tőkevonzó gazdaságpolitikájával, ami az Economist szerint a kínai iparpolitikára hasonlít - ebben a térben a szabálykövető Európa baleknek tűnik, jegyzik meg.

S megjelentek az európai befektetők, például a svéd Northvolt, a spanyol Iberdrola, vagy a német BASF. „a drága energia és az amerikai támogatások támogatása a tömeges ipartalanítás veszélyének teszi ki Európát”. A befektetők elvesztése elszegényíti Európát, amely a covid-járvány előtti GDP-je tekintetében minden más blokkhoz képest alulteljesít, a 100 legértékesebb világvállalatból alig 14 európai – mutatnak rá.

A The Economist megjegyzi, az európai politikusok az amerikaiakat ostorozzák a tőkeelszívás miatt, az Egyesült Államok eközben Ukrajnát segíti, az uniós NATO-tagoknál pedig a GDP 2 százalékának megfelelő hozzájárulásért üti az asztalt, mert Kínával akar szembefordulni.

Ez a helyzet idővel szakadáshoz vezethet – fejtegeti a szerző.

Ami pedig frusztrációt eredményez a transzatlanti kapcsolatokban: „Amerikát irritálja Európa gazdasági zűrzavara és a védekezés kudarca; Európát felháborítja Amerika gazdasági populizmusa. De ahogy Európát nem szabad megosztani a háborúval, úgy létfontosságú, hogy a történelem legerősebb demokratikus szövetsége alkalmazkodjon – és kitartson”.

Kiderült: ennyibe került az ukrajnai háború eddig

 

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy orosz propaganda, az európai gazdaság szárnyal, óriási beruházások, munkahelyteremtések, fejlesztések, export piaci bővítések mindenütt, az infláció történelmi mélységekben, az európai kormányok soha nem látott mértékben támogatják a szociális szektort, óriási a munkaerőhiány, ami miatt Brüsszel már kénytelen felgyorsítani a migránsok befogadását, a bankok elengedik a hiteleket, az energiaárak a küszöb alatt, az emberek már a kutyaólakat is fűtik Németországtól Itáliáig. A generális európai jólét, a lakáskérdés megoldottsága, az általános magas életszínvonal, a szegénység teljes felszámolása okán Brüsszel, a befolyó forrásokat már kénytelen Ukrajnába, Togóba, Nepálba átcsoportosítani, de pénzeket fordítanak az ausztráliai bordás krokodilok élőhelyeinek megmentésére is.

Csak az a szomorú, hogy hányan és mennyit harcoltak azért, hogy végre felszabaduljunk a szovjet iga alól, s mi következett, újból az elnyomatás, a külső diktatúra triumfál felettünk. Rövid ideig tartott a ciklikus szabadságunk. De ami még szomorúbb, hogy már nincs aki megvívja az újabb harcot. A fiatalság többsége már nem kötődik semmihez sem, számukra a haza, a család, a vallás már nem jelent semmit sem, manipulálható, értékrend nélküli massza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés