Terrorizmust finanszírozó államnak nyilvánította Oroszországot az Európai Parlament

2022. november 23. 14:01
Az európai uniós törvényhozók elítélték az ukrajnai orosz agressziót.

Szavazott szerdán az Európai Parlament: a testület

Oroszországot „a terrorizmus állami szponzorának” nevezte,

elítélve az Ukrajna és az ukrán emberek elleni „brutális és embertelen” tetteket az invázió megkezdése óta.

Az EP állásfoglalása úgy fogalmaz: „Az Orosz Föderáció által elkövetett szándékos támadások és atrocitások az ukrán civilek ellen, a civil infrastruktúra elpusztítása, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése már eléri az ukrán nép elleni terrorizmus, a háborús bűnök szintjét”.

Az uniós törvényhozók ennek nyomán Oroszországot a terrorizmus szponzorának és terrort használó államnak nyilvánították.

Az állásfoglalást 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazásról készült EP-dokumentum szerint a magyar EP-képviselők közül igennel szavazott a javaslatra Cseh Katalin (Momentum), Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Dobrev Klára és Rónai Sándor (DK).

A többi magyar EP-képviselő nem vett részt a szavazáson. Ujhelyi István (MSZP) saját közlése szerint egy ENSZ-eseményen vett részt, Donáth Anna anyasági szabadságon van, a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nem szavaztak a voksoláson.

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában.

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmebaj.
Mikor volt ilyen infantilis őrjöngés a vilagtörténelemben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés