A V4 ma is fontos szereplője az európai politikának

2022. november 21. 11:02

Orbán Balázs
Facebook
Azok, akik az EU-t kizárólag német–francia tengely menti rendszernek képzelik el, nem akarnak harmadik szereplőt.

„A V4 egy alapvetően brüsszeli fókuszú szerveződés, amely ma is fontos szereplője az európai politikának, és amely az európai struktúrákon belüli közép-európai érdekérvényesítés eszköze. Azok, akik az Európai Uniót egy kizárólag német–francia tengely mentén szerveződő rendszerként képzelik el, nem akarnak harmadik szereplőt, nem érdekük, hogy egy V4-es, közép-európai szereplő is tényezővé válhasson ebben a struktúrában.

Közép-Európa viszont csak akkor tudja érvényesíteni az akaratát, ha az egyes országok a közös érdekekre koncentrálva összefognak egymással, és azokra az alapvető célokra fókuszálnak, amelyekben továbbra is fennáll az egyetértés. Ennek szellemében zajlik majd a csütörtöki, kassai tanácskozás.”

V4-csúcstalálkozó lesz a héten Kassán

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. A program halasztása, lemondása fel sem merült - szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés