V4-csúcstalálkozó lesz a héten Kassán

2022. november 21. 08:07

Az együttműködés folytatódik.

2022. november 21. 08:07
null

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. A program halasztása, lemondása fel sem merült – szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára.   

Előzőleg Petr Fiala cseh kormányfő is közölte, hogy elutazik a miniszterelnöki V4-csúcsra, világossá téve ezzel, hogy nem osztja a prágai törvényhozás vezetőinek álláspontját, akik bojkottálták a V4 parlamenti elnökeinek tárgyalását. Petr Fiala a cseh sajtó beszámolói szerint hasznosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.   

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kassai V4-csúcs kapcsán arról beszélt: azon

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor pénteken a MÁÉRT ülésen azt mondta, a V4 ma is fontos, bár az orosz-ukrán háború következtében a „dinamikája megváltozott”.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 21. 18:53
Aztán majd bevonjuk a svédeket és a finneket is. De a magunk oldalán. A híres svéd hadiiparnak és a finn katonai képességeknek a V4-eket kell erősítenie.
sorivo4
2022. november 21. 18:18
Beszéljenek a hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködések lehetőségeiről is. Ha összeadjuk amink van, együtt többre vagyunk képesek. Ami mindannyiunk védelmét erősíti. Együtt csodákra lehetnénk képesek. Lengyelország adhatná a V4-ek katonai erejének törzsét. A cseheknek nagy múltú és világszínvonalú hadiiparuk és hagyományaik vannak. Magyarország adhatná a szellemi tőkét és a híres magyar tálentumot a kutatás-fejlesztéshez. Szlovákia pedig az összekötőkapocs mindannyiunk között. Együtt olyan erőt képviselünk, ami képes ezt a régiót katonailag is tényezővé tenni. Nem csak Európában, de a világon is. Ez a közös érdekünk. Mert szuverenitás csak ott van, ahol erő. A nézeteltéréseinket pedig félre is tehetjük, mert mindannyiunk közös érdeke és célja ez. Ez most a kulcskérdés minden szempontból, és hogy abban segítsük és erősítsük egymást és azáltal magunkat. Mindig is mi és a mi hadseregeink védték Európát a történelem során, délről, keletről, nyugatról. Most is ez a dolgunk. Ebben vagyunk jók, Európa harcos népei, akik ezen edződtek. De össze kell fognunk benne, mert attól leszünk erősek. Együtt.
dezilluzionista
2022. november 21. 12:42
Fiktív.
Ente
2022. november 21. 11:14
Tüntetni kellene a cseh rabszolgaságba hurcolt magyarok kártérítéséért, megdobálni Fialát záptojással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!