Mit nem beszél az a német!

2022. november 21. 7:14

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
A német ma szégyelli, hogy német.

„A szociáldemokrata politikus szerint még ha Orbán Viktor be is tartaná a bizottságnak tett ígéreteit, »érdemben semmi sem változna«. A pénzügyi piacokon jelentkező dominóhatástól való félelem azonban növeli Brüsszel engedékenységét az Orbán-kormánnyal szemben.

Ez eddig is vérlázító és elviselhetetlen, de emeljünk ki két »apró« részletet:

1.: »Függetlenség és Orbán – ez a két szó egy mondatban ellentmondás.«

2.: »Ha Orbán Viktor be is tartaná a bizottságnak tett ígéreteit, érdemben semmi sem változna.« (Mert – ugye – »a társadalom és a politika annyira orbánizálódott, hogy sok mindenből nem lesz semmi«.)

Katarina Barley szavai ezek. Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, Köln szülötte, amúgy az Európai Parlament alelnöke. Persze az előbbi mondatban van két oximoron is.

Az egyik az, hogy »német«, ilyen ugyanis nincs, nem létezik, a nemzeti identitást végképp kiölték a németségből, a német ma szégyelli, hogy német, s a fogalom kizárólag mint egy birodalmi akarat érvényesítése nyer értelmet, mindenféle nemzeti érzés és identitás nélkül. (A birodalmi akarat érvényesítésére még visszatérünk!)

A másik pedig a »szociáldemokrata«. Olyan sincs többé. Szociáldemokrata, kereszténydemokrata, keresztényszocialista, liberális, zöld – mind-mind ugyanolyan. Tehát semmilyen. Vagy ha mégis, akkor »woke«, neomarxista, genderfluid, öngyűlölő és hisztérikus. Más szóval: Daniel Freund. A tulajdonságok nélküli embert felváltotta az identitások nélküli ember – s mindez összesűrűsödött az egykorvolt Németországban és német társadalomban.

Így érkezünk meg Katarina Barley-hez és az összes többihez. És ezekhez a kijelentésekhez. Értelmezésünket pedig szűkítsük erre: »Ha Orbán Viktor be is tartaná a bizottságnak tett ígéreteit, érdemben semmi sem változna.«

Rendben van. Ám ebben az esetben még kínzóbb a kérdés, miszerint miért is csináljuk mi ezt a kutyakomédiát, és mire is számítunk? S legalább ennyire érvényes, fontos kérdés tehető fel az identitások nélküli embereknek is, odaátra: tessék mondani, miért tetszenek velünk végigcsinálni ezt a kutyakomédiát, ha egyszer »a társadalom és a politika annyira orbánizálódott, hogy sok mindenből nem lesz semmi«?

És akkor itt kell visszatérnünk a birodalmi akarat érvényesítésére – mint a hajdanvolt németség legutolsó attribútumára.”

Nyitókép: Malte Ossowski / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Válaszd külön a politikai és a gazdasági életet. Szemmel láthatóan a németek is így tesznek:-)

Az a baja, hogy mi rosszul választunk.
A mi választottjaink, nem az ő választottjaik, tegyék bár azt, amit ők követelnek is tőlünk.
Másként: jobban tudnának az ellenzékkel üzletelni. Ők olcsóbban adnák el a mi hazánkat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés