Azonosították a Hunyadiak és Corvinok genetikai örökségét

2022. november 18. 21:08
A nagy áttörésről a Magyarságkutató Intézet számolt be.

A közleményben emlékeztettek, hogy a magyar történelmi uralkodóházak vizsgálatait 2014-ben Kásler Miklós indította el munkatársaival, majd azokat a Magyarságkutató Intézet folytatta. 

A Hunyadi-ház archeogenetikai vizsgálatát 2020-ban kezdeményezték, majd egyeztettek a varasdi püspökkel, és felnyitották Horvátországban a lepoglavai sírt, amely Hunyadi Mátyás fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Corvin Kristófnak a sírhelye. 

A Magyarságkutató Intézet munkatársai az extrém körülmények között végrehajtott mintavétel során

sikeres DNS-izolálást hajtottak végre,

az elvégzett radiokarbon kormeghatározás pedig megerősítette a régészeti és történeti adatokat – írták. 

A Corvinok ősi európai genom-összetételűek

Újgenerációs szekvenálással meghatározták a sírban fekvők maradványainak teljes genomszekvenciáját, amely mindkettőjüknél széles eurázsiai elterjedtséget mutatott. Jelezték: az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus módszerekkel és teljes genomadatokkal is megerősítették. 

Hangsúlyozták: a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a Corvinok ősi európai genom-összetételűek, a legnagyobb genetikai hasonlóságot a szintén a Kárpát-medencéből eredeztethető európai neolit mintákkal és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak.

Arra is kitértek, hogy mindkettőjük anyai vonalának genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával. 

A kutatásban a Magyarságkutató Intézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Igazságügyi Kutatóintézet, a horvát Kulturális és Médiaügyi Minisztérium és az atlantai Praxis Genomics LLC szakemberei vettek részt, az eredményeket a Heliyon nemzetközi szakfolyóiratban közölték - áll a közleményben.

Nyitókép: Magyarságkutató Intézet Facebook-oldala

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az még hátra van. Első lépésként meg kell határozni azokat az irodalmi markereket, amelyek Szappho költészete és a Corvinák tartalma között esetleg kimutathatók. Az eus értékek védelme megkívánja, hogy mindezt eus forrásból támogassák. A kutatás vezetését én vállalnám, Grétácska, maga lehetne alelnök.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés