BBC: Teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen

2022. november 15. 21:56
A BBC megszólaltatta az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette.  A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette:

Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.    

Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen. A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy „Oroszországtól is hallanunk kell”.

A lengyel kormány szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be Lengyelország területén, az viszont nem világos, ki lőtte ki a rakétát

Az első órákban a német Bild, a szintén német die Welt, valamint az amerikai Foxnews és az AP hírügynökség is orosz rakétákról írt, az éjszaka folyamán viszont mind a Pentagon, mind a lengyel kormány közleményben jelezte, nem tudják megerősíteni, hogy a rakéták tényleg orosz eredetűek voltak. Abban tehát konszenzus volt a nemzetközi médiában, hogy történt rakétabecsapódás Lengyelországban, amelynek során két ember az életét veszítette, az viszont továbbra is kérdés volt, pontosan milyen eredetű rakéták érték el Lengyelország területét. Szerda éjjel azonban Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő a külügyminisztérium hivatalos közleményében bejelentette, orosz gyártmányú volt a rakéta, amely becsapódott Przewodów lengyel településre. Az ügy kapcsán a lengyel külügyminisztériumba hívatták az orosz nagykövetet, hogy adjon magyarázatot, hogyan történhetett meg a két lengyel állampolgár halálával járó incidens. A nagykövet behívásáról szóló lengyel kormányzati közlemény az első hivatalos megerősítése annak, hogy a lengyelek egyértelműen azonosították, hogy orosz gyártmányú rakéta csapódott az ország területére. Az viszont továbbra sem egyértelmű, hogy ki lőtte ki a rakétát.

Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért túlpánikolni nem kell ezt, sajnos várható volt az ilyesmi.

Kár az áldozatokért.

Ennyi.

Persze a totális gyűlölet irracionalitása már kellő táptalajon burjánzik... elég belenézni a 444-hvg-telex kommentmezejének féktelen őrjöngésébe... már indítanák az atomrakétákat Moszkvára, és szó szerint MÁMORBAN úsznak... egészen elképesztő, hol tartunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés