Éves félelem-barométer kutatási projektet indít a brüsszeli MCC

2022. november 14. 15:28
Világosabb képet szeretnének arról, hogy miért is szorong Európa.

Hogy világosabb képet kapjunk arról,hogy miért is szorong Európa, az MCC Brussels, a város új agytrösztje új kutatási projektet indít, amelynek középpontjában az a kérdés áll: „Mitől félnek az európaiak?”. A projekt egyik célja egy évente megjelenő félelem-barométer elindítása, amely a politikai döntéshozók számára információt nyújt a szorongás és a félelem megélésének változómegjelenési formáiról.

„Az Európát sújtó súlyos mentális egészségügyi problémák a kontinensen eluralkodott rossz kulturális közérzetre vezethetők vissza. A szorongás előfordulási gyakoriságának növekedésével párhuzamosan drámai növekedést tapasztalhatunk az antidepresszánsok használatában.

Felmérések szerint Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban a szorongás előfordulási gyakorisága 2020-ban a korábbi években tapasztaltakhoz képestmeg kétszereződött” 

– nyilatkozta Frank Furedi professzor, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója.

Furedi, a How Fear Works: TheCulture of Fear In the 21st Century (Hogyan működik a félelem?A félelem kultúrája a 21. században) című könyvében azt írja, hogy „a jelenlegi mentális egészségügyi válság és a szorongás elterjedtsége mögött a közösségi értékekkel kapcsolatos széles körű zavarodottság áll”. A szakember kifejtette, hogy „a szorongás jelenlegi korszelleme az Európai Unióban sok polgár által tapasztalt értelemvesztés kifejeződése”.

A brüsszeli MCC „Az európai megújulás felé” című nyitókonferenciájának egyik pódiumbeszélgetésén az európai értékek konfliktusát vitatják meg a résztvevők. Az eseményt 2022.november 15-én, 13.00 és 18.00 óra között rendezik meg Brüsszelben, az Atomiumban. A konferencia előadásai a társadalom előtt álló gazdasági éstársadalmi kihívásokkal foglalkoznak majd, arra kérdésre keresve a választ,hogy „Merre tart Európa a globális zűrzavar korában?”. Az előadók között szerepel Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem erkölcs- és pasztorálteológia professzora; Thomas Fazi, vezető olasz politikai közgazdász és publicista; Dr. Monika Gabriela Bartoszewicz, lengyel kutató, a Norvégiai Sarkvidéki Egyetem docense; valamint az MCC Brussels alapító csapata.

Nyitókép: MCC Facebook-oldala

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés