Werner Patzelt: Kutatni és ismereteket terjeszteni jöttünk, nem lobbizni

2022. november 12. 12:43
Beszáll az MCC külföldi irodája a brüsszeli vitákba.

„A Mathias Corvinus Collegium diákjainak az EU fővárosában való továbbképzését szolgálja, valamint Európa jövőjéről folytatott kutatásokat és vitákat is indít a tehetséggondozó intézmény hivatalosan jövő kedden megnyíló brüsszeli központja” – mondta el a Magyar Nemzetnek Werner Patzelt, az MCC Brüsszel német kutatási igazgatója.

Patzelt a lapnak kijelentette:

 „Nem lobbimunkát végezni jöttünk, nem a magyar külügyminisztérium kirendeltsége, hanem kutatóintézmény vagyunk.

Az MCC diákjainak továbbképzése mellett egy olyan tér kiépítése a feladatunk, amelyben Európa alapvető kérdéseit lehet végiggondolni” – tekintett a jövőbe a Drezdai Műszaki Egyetem korábbi professzora, aki az elmúlt években már az MCC munkatársa volt, most pedig a brüsszeli központ kutatási igazgatójaként folytatja munkáját.

Három kérdés foglalkoztatja a brüsszli központot

Majd ismertette, hogy „különösen” három kérdés foglalkoztatja a rövidesen flálló új irodát. „Az első: mi tart össze bennünket, európaiakat. Másodsorban azzal foglalkozunk, hogyan nézhetnek ki az idők próbáját kiálló európai intézmények. (...) Mi lehet Ukrajna jövője? Mit kezdjünk a Nyugat-Balkánnal? Harmadszor pedig azt vesszük szemügyre, hogyan tudja Európa gazdaságilag és katonailag érvényesíteni a képességeit a Nyugaton és a kereszténységen túlmutató világban. Ehhez összehangolt kül- és biztonságpolitikára van szükség” – sorolta Patzelt.

A beszélgetés során elhangzott, hogy 

vitákat is szerveznek majd, hogy megosszák eredményeinket a brüsszeli nyilvánossággal.

„Ezek ellentmondásos kérdések megvitatására is szolgálhatnak. Nem is töltenénk be a feladatunkat, ha csak magunknak tartanánk meg az eredményeinket”

– tette hozzá a kutatási igazgató.

Az MCC Brüsszel jövő kedden a Merre tart Európa a globális felfordulás korában? című szakmai konferenciával nyílik meg jövő kedden. Az eseménynek az 1958-as világkiállításra megnyílt Atomium ad majd otthont. A nyitókonferencia olyan kérdéseket boncolgat, mint a válaszút előtt álló Európának az értékekről folytatott belső kultúrharcai, az EU széthúzása az egységes felszín alatt, Magyarország és Lengyelország uniós vitái, illetve az ukrajnai háború és a kínai–tajvani konfliktus jelentette kihívások. A felszólalók között lesz többek között Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, egyben az MCC kuratóriumának elnöke, Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem teológiaprofesszora, Thomas Fazi és Phil Mullan közírók, valamint Bill Durodié, a Bathi Egyetem politológiaprofesszora.

A brüsszeli központ kisebb létszámmal nyílik meg, és munkájában szakpolitikusokra, valamint vendégkutatókra is számít.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés