Reagált a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a Liu fivérek országváltására

2022. november 8. 14:12
Közleményt adott ki a MOKSZ.

Sajtóközleményt adott ki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség azzal kapcsolatban, hogy a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a MOKSZ hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

A közleményt alább olvashatják:

„Kiváló gyorskorcsolyázóink, a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

  1. Kérelmükben nem neveznek meg országot.
  2. A MOKSZ felé nemzeti szövetség nem jelzett igényt sem formálisan, sem informálisan a versenyzők versenyzői jogának megszerzésére.
  3. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szabályai szerint több feltétele van annak, hogy egy versenyző egy ország színeiben részt vegyen ISU-versenyen:
  • az adott ország állampolgársága, amely képviseletében a versenyző indulni kíván;
  • amennyiben korábban más ország versenyzője volt, 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amin a korábbi ország képviseletében indult;
  • a versenyző kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének döntenie kell, ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.

A Liu fivérek magyar versenyzőként beírták magukat a magyar sporttörténelembe. Számtalan verseny győztesei voltak magyar színekben, döntő részük volt az első magyar téli olimpiai arany megszerzésében váltóban, Ádó pedig az első téli egyéni olimpiai győztesünk. Örökké hálásak leszünk ezért nekik.

A pekingi olimpia után a fivérek jelezték, hogy mindenképpen Zhang Jing Lina, a válogatott vezetőedzőjének irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni. Sajnos Linával, az ő kérésére, fel kellett bontanunk a határozatlan idejű szerződését, tekintettel arra, hogy hazája, Kína szövetségétől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára.

Az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a Kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében még Jae Su Chun, válogatottunk koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek.

A MOKSZ a következő elnökségi ülésén fog dönteni arról, hogy hogyan rendezze a fivérek és a MOKSZ között fennálló versenyzői szerződéses kapcsolatot.

MOKSZ”

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Összesen 236 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És még hány magyarul tökéletesen beszélő magyarnak nem jelentenek semmit Vörösmarty sorai.
Úgyhogy a Liu fivéreken nem is csodálkozom annyira, köszönjük meg nekik inkább az eddigieket!

Ugyan kérlek! Nem hiszem, hogy tájékozott vagy a sportokban.

Látom, short track szekértő vagy, mesélj.

Marad 130.000 kínai bevándorlónk így is.
2500-nak vannak papírjai is, a többiek feketén bizniszelnek, viszont nem adóznak.

Marad 130.000 kínai bevándorlónk így is.
2500-nak vannak papírjai is, a többiek feketén bizniszelnek, viszont nem adóznak.

Meg fogják bánni.

Igen.
Mindketten büszke magyarok is - ezt nyilatkozták.
Csak most elmennek innen.
Vannak így párszázezren.
Nem Magyarországgal van bajuk, hanem veletek.

Ez nem feltétlenül a hazaszeretetről vagy hazaárulásról szól. Volt egy edzőjük, aki nyilvánvalóan k.va jó, aki nemcsak őket készítette fel, de a szűkös hazai utánpótlásból felépített egy világverő csapatot. Az edző ment. Hoztak helyette egy koreait, akik szintén jók ebben a sportban, de hogy mennyire jó nem tudni, és hogy a kínaiak, koreaiak ellen fel tudja -e/akarja-e készíteni őket, az sem biztos. A kínai edzőjük kínában nyilván k. va sok tehetségből válogathat. Ha Liuék magyarok maradnak, a többi kínai korcsolyázót az edzőjük már ellenük készíti fel, és nyilván az is kérdés, hogy a kínai szövetség egyáltalán engedi-e neki hogy a kínai sportolók konkurrenciáját is építse (valszeg nem). Továbbá egy erős csapat építéséhez is jobb helyzetben van a nagyobb felhozatal miatt mint mi. Vagyis ha maradnak is, simán benne van a kalapban hogy sem csapatban sem egyéniben nyernek semmit, Szerintem nincs nagyon választásuk.

Ez sajnos várható volt. Az nyilvánvalóan lehetetlen, hogy a kínai válogatott vezetőedzője készítse fel az egyik legfőbb konkurensét, a magyar válogatottat a világversenyekre. Ráadásul ebben a sportágban nagyon könnyű országot váltani. Ugyanakkor ez csapda is lehet a fiúknak, mert alighanem számos kiváló kínai versenyzővel kell a kínai válogatottságért megküzdeniük, míg ilyen versenyhelyzet a magyar válogatottban nincs. Meglátjuk, mi lesz, ha nem működik a kínai válogatottság, akkor majd az olimpiára visszajönnek, hozzánk, még az is lehet, hogy az edzőjükkel együtt.

Egykutyák vagytok ti mind, csak más a pártlogótok.

Hol liberálisok, hol Soros támogatottjai vagytok, hol meg nemzetierők meg konzervatívjobboldaliak fúúúúj Soros.
Mikor mi fizet jobban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés