Mexikó teljes területén törvényessé vált az azonos neműek házassága

2022. október 27. 13:12
Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas állam volt az utolsó a 32 mexikói állam közül, ahol a törvényhozás megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt.

Mexikó teljes területén törvényessé vált az azonos neműek házassága, miután az utolsó szövetségi államban is legalizálták helyi idő szerint szerdán.

Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas állam volt az utolsó a 32 mexikói állam közül, ahol a törvényhozás megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt. Egy nappal korábban a déli Guerrero szövetségi államban hoztak hasonló döntést az ottani törvényhozók. „Nincs többé első- vagy másodrangú polgár, minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg” – mondta Nancy Ruiz, a tamaulipasi parlament képviselője.    

Tizenkét évig tartó folyamat zárult le ezzel.

Először Mexikóvárosban, 2010-ben tették törvényessé az országban az azonos neműek házasságát. Öt évvel később a túlnyomó többségében katolikus ország legfelső bírósága kimondta, hogy minden olyan döntés alkotmányellenes, amely kifejezetten tiltja azonos neműek házasságát. Az ezt követő években a mexikói szövetségi államok fokozatosan, egymás után legalizálták az azonos neműek házasságkötését.    

Arturo Zaldivar, a legfelső bíróság elnöke üdvözölte Tamaulipas állam döntését, és a Twitteren úgy fogalmazott, „az egész ország hatalmas szivárványként ragyog”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Porter Binks

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szabadság országa. Közben meg tömeges csonkítások, lefejezések, halálra kínzások, nagyvárosok központjában a felüljárókról lógó holttestek. De homokos házasság, az van.

Hála az égnek. Én is aggódtam már Tamaulipas miatt, hogy jó irányba mennek-e a dolgok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés