Érdekes helyről fúrják a szankciókat: egy német képviselőnő „orbáni” retorikával támad

2022. október 19. 18:57

Ódor János László
Kontra
Most akkor ez megint az „orbáni EU-s orosz trójai faló”  vagy esetleg mégis a józan ész hangja?

„A problémát végre a gyökerénél kell kezelni; véget kell vetni az értelmetlen szankcióháborúnak, és újra biztosítani kell a megfizethető energiaárakat!

Most akkor ez megint az »orbáni EU-s orosz trójai faló«  vagy esetleg mégis a józan ész hangja?

Sahra Wagenknecht, a német Baloldal (Die Linke) öntörvényű képviselője ugyanis – német szemmel nézve – egészen meghökkentő és őszinte posztot kanyarított a Facebook-oldalára:

»Mennyire szakadhat el a valóságtól a politika? Miközben emberek milliói ülnek hideg lakásokban, nem tudják, hogyan jöjjenek ki a pénzükből, és min kéne még spórolniuk, a jól bebiztosított politikusok cinikus tanácsokat osztogatnak.«

Winfried Kretschmann Baden-Württemberg zöld miniszterelnöke nagyszerű spórolási tippjei után, hogy zuhanyozás helyett használjunk mosdókendőt, és Gauck volt szövetségi elnök kérése után, hogy fagyoskodjunk a szabadságért, Wolfgang Schäuble most értékes tanácsokkal is szolgál a polgárok számára: két pulóver és tartalékgyertyák, ha elmenne az áram. Ne siránkozzon, és ne követelőzzön az államtól, inkább hagyja ki a nyaralást – folytatta a Bundestag volt elnöke. Eltekintve attól, hogy sokan már régóta nem engedhetik meg maguknak a vakációt, továbbra is felmerül a kérdés, hogy valójában miért kellene az embereknek egyre jobban visszafogniuk magukat. Azért, mert szövetségi kormányunk részt vesz abban a gazdasági háborúban, amely többet árt nekünk, mint Oroszországnak?

»Mit segít két pulóver az ellen, hogy elveszítjük a jólétünket, és leépítjük a német ipart? A szakértői bizottság Scholz kancellár által magasztalt javaslatai mindenesetre senkit sem fognak majd megvédeni télen. Az egyszeri rezsitámogatás csak a töredékét kompenzálja a rendkívül megnövekedett gázszámlának. A gázárplafon pedig csak tavasszal jön, amikor már nincs fűtés. A nagy meghirdetett »kettős bumm« (Doppelwumms, azaz a tervezett német árstop és az energiaárak állami támogatása – a szerk.) a segítségért ebben a vészhelyzetben csak egy dolgot tesz: kétszer becsapja a polgárokat. A problémát a gyökerénél kell kezelni: véget kell vetni az értelmetlen szankcióháborúnak, és újra biztosítani kell a megfizethető energiaárakat!«

Eddig ez Wagenknecht posztja. Hogy nem a levegőbe beszél, személyes, korlátolt mintavételezéssel (német, baloldali beállítottságú ismerősök alapján) azt is megállapíthattuk, hogy bizony saját köreikben is jelentős támogatásra lelt Wagenknecht vakmerőnek tűnő írása.”

Nyitókép: MTI/EPA/TIM BRAKEMEIER

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés