Tanácsok nemzetközi beavatkozáshoz és szovjet kémek – erről olvas Korányi Dávid

2022. október 15. 12:32
A brit titkosszolgálat titkos története, praktikus tanácsok a békecsináláshoz nemzetközi beavatkozással, valamint szovjet kémhistóriák – nem akármilyen olvasmánylistával büszkélkedhet Korányi Dávid, Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója.

A korábban Bajnai Gordonnal, jelenleg viszont Karácsony Gergellyel dolgozó Korányi Dávid azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, szervezete, az Action for Democracy anyagilag segítette Márki-Zay Péter egykori baloldali miniszterelnök-jelölt mozgalmát.

Korányi Dávid azt állítja, csak a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogatták Márki-Zay mozgalmát

A korábban Bajnai Gordonnal, jelenleg viszont Karácsony Gergellyel dolgozó Korányi Dávid, akinek szervezete, az Action for Democracy anyagilag segítette Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt mozgalmát, szerdán közösségi oldalán tett közzé bejegyzést. Ebben mások mellett azt írta, „biztos sokan értesültetek róla, hogy a magyar kormánypártok és propaganda médiájuk közellenséget próbál faragni belőlem, mert az általam alapított és vezetett szervezet olyan magyar civil szervezeteket merészelt támogatni, amelyek a demokráciáért küzdenek".

Most a Tűzfalcsoport szúrta ki, hogy Korányi könyvespolcán – saját Instagram-posztja alapján – milyen érdekes könyveket lehet megfigyelni.

A legérdekesebb talán a nemzetközi beavatkozások kézikönyvéül szolgáló Peaceland: Conflict Resolution and the Everyday Politics of International Intervention, a könyv ismertetése virágnyelven egyébként méltatja, hogy a kötetben „a világ minden táját megjárt személyek osztják meg számos gyakorlatukat, szokásukat és narratíváikat, amelyek a beavatkozók segítségére lehetnek a konfliktuszónákban”.

A titkosszolgálati szál jóval erősebben jelenik meg két másik műben, amelyek Korányi polcain pihennek.

Az egyik a brit hírszerzés, a – hétköznapi nevén – Mi6 titkos története (The Secret History of Mi6), a másik szintén konkrét bevetésekről szóló kötet, a Special Tasks: The Memoirs of an Unwanted Witness—A Soviet Spymaster, vagyis Különleges feladatok: Egy nem kívánt tanú emlékiratai – a szovjet mesterkém. Utóbbi

a Lev Trockijt meggyilkoló Pavel Sudoplatov önéletrajza,

aki 14 évesen lépett be a szovjet titkosszolgálatba, s nem mellesleg először egy ukrán nacionalista vezetővel, az emigrációban élő Jevhen Mihajlovics Konovaleccel végzett csokoládésdobozba rejtett bomba felrobbantásával lopta be magát Sztálin szívébe, és pont úgy volt kidekorálva egy tucatnyi kitüntetéssel, ahogyan azt egy szovjet titkosszolgálati tisztnél elképzeljük.

Egyéb kötetek gerincén is így-úgy kiolvasható a cím, így felfedezhető a boszniai háborút lezáró Daytoni békeszerződés során szerephez jutó, magyar kötődéssel is bíró Richard Holbrooke amerikai diplomata és befektetési bankár könyve és Trebitsch Ignác magyar kém-kalandor életrajzával egyetemben.

Nyitókép: Facebook

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szakirodalom. Nálam is külön polcokon sorakoznak a szakmai könyvek.

Szegény Mihalik Enikő, hozzáment ehhez a gennyláda ügynökhöz :(

:D

Nálam az a hobbi. Ne mondd, hogy te még sose!

Vagy tán ősz sapka van rajta?
Jó kis szőrmesapka, az.
Vagy ez már a karneváli feje?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés