Biden: Nukleáris armageddon lehetőségével nézünk szembe

2022. október 7. 8:35
Az amerikai elnök szerint erre Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem volt példa.

A Fehér Ház többször is kijelentette, hogy nem látta jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne, még Putyin „nukleáris kardcsörtetésnek” nevezett megszólalásai ellenére sem – olvasható a Portfolio oldalán. A cikk szerint azonban Biden csütörtökön világossá tette, hogy

éberen figyeli Putyint és azt, hogyan reagálhat, „miközben ukrajna hadserege győzelmet arat az orosz megszállókkal szemben”.

„A kubai rakétaválság óta először fordul elő, hogy közvetlen fenyegetést kapunk a nukleáris fegyverek bevetésére, ha a dolgok valóban azon az úton haladnak tovább, amelyen eddig” – mondta Biden New Yorkban demokrata adományozóknak. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke hozzátette:

Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem álltunk szemben az Armageddon lehetőségével.”

Az 1962-es kubai rakétaválságban a John F. Kennedy elnök vezette Egyesült Államok és a Nyikita Hruscsov vezette Szovjetunió közel került a nukleáris fegyverek bevetéséhez a Kubában lévő szovjet rakéták miatt.

„Putyin nem viccel, amikor taktikai atomfegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges bevetéséről beszél, mert a hadserege jelentősen alulteljesít. Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy könnyedén be lehet vetni egy taktikai nukleáris fegyvert, és a végén nem jön el az Armageddon” – vélekedett az amerikai elnök.

„Próbálunk Putyinnak kiutat találni”

Biden elmondta, hogy ő és amerikai tisztviselők keresik a diplomáciai kiutat. „Próbálunk Putyinnak kiutat találni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amely nem jár jelentős arcvesztéssel, és a hatalmának elvesztésével Oroszországban” – avatta be a jelenlévőket Biden.

Biden James Murdoch üzletember New York-i otthonában beszélt, Rupert Murdoch konzervatív médiamogul fiához fordulva, hogy megpróbálja növelni pártja esélyeit a november 8-i kongresszusi választásokon. A Murdoch otthonában tartott rendezvényt a Demokrata Szenátusi Kampánybizottság érdekében ejtették meg, amely a demokraták szenátorjelöltjeit támogatja.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

 

 

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van pofája a kubai rakétaválságra hivatkozni. Most ugyanaz a helyzet, csak fordítva, más kivitelezésben.

Vietnam II.

A fagyi visszanyalt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés