Mozgósítás nélkül az oroszok biztosan elvesztenék a háborút

2022. október 5. 15:55

Demkó Attila
Facebook
Teljesen hibás volt az elképzelés, hogy egy 150-200 ezres erő elég Ukrajnára.

„Rácz Andrással beszélhettünk a Corvinuson hétfőn, ma pedig a Credit Management Group konferenciáján adtam elő.

Andrással sok mindenben egyetértettünk, persze sok mindenben nem, elsősorban energiaszankciók hatásossága és a civil veszteségek nagysága kapcsán Mariupolban.

Amit hétfőn és ma is elmondtam:

– Nem látjuk sem a Kremlben a belső folyamatokat, sem az amerikai-orosz háttércsatornákat

– Az ukránok a nyugati segély mellett is épp csak a víz felett vannak gazdaságilag, a télen rendkívül sebezhetők lesznek.

– Az oroszok a mozgósítás nélkül biztosan elvesztenék a háborút, teljesen hibás volt az elképzelés, hogy egy 150-200 ezres erő elég Ukrajnára

– Jelen orosz vereségek súlyosak, de taktikaiak, komolyabb bekerítés egyik esetben sem történt, Herszonnál logikus a visszavonulás, közelebb a folyóhoz jobban tudja fedezni az oroszokat a Dnyeper balparton települt tüzérség (egy működő utánpótlási vonal van Nova Kahovkánál, a herszoni hídnak de facto vége,

– Ez az orosz vezetés mindenre képes, de jelen pillanatban még nincs annyira sarokba szorítva, hogy valami nagyon meggondolatlant lépjen. De kizárni semmit sem lehet, maga a háború elindítása is egy mélységesen irracionális lépés volt. Persze azt sem lehet kizárni, hogy Putyint további eszkaláció esetén megpuccsolják, de nála nyugati szempontból elfogadhatóbb vezető nem látszik a színen (bár ahogy az elején mondtam, nem látunk bele a Kreml belső mozgásaiba)”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

#törökgáborelemez

"Teljesen hibás volt az elképzelés, hogy egy 150-200 ezres erő elég Ukrajnára."

Nem volt teljesen hibás. NATO segítség nélkül ennyi is elég lett volna.

Jah, és egyébként sem 150-200 ezres teljes katonai kontingensről van szó, hanem 200 ezer orosz katona + Donyeck + Lugansz milicisták + Wagner + Csecsenek.

Egy elemzőnek elvileg a helyzetet kellene tudnia bemutatnia, bármennyire is jó vagy rossz az, a drukkolást pedig meg kéne hagynia a közönségnek. Csak hát az nem olyan népszerű, nem hoz akkora nézettséget, nem eredményez annyi kattintást, nem eredményez annyi meghívást különféle műsorokba és konferenciákra.

Tényleg, bazmeg, téged még nem xxx-eltelek ki.Nem baj, ami késik nem múlik.
X

"és egyébként sem 150-200 ezres teljes katonai kontingensről van szó, hanem 200 ezer orosz katona + Donyeck + Lugansz milicisták + Wagner + Csecsenek."

Ki tudja. Eredetileg valóban 150-200 ezres kontingensről volt szó. Az orosz közvélemény viszont felháborodott, hogy kiskatonákat küldtek a különleges katonai hadműveletbe. Ezeket úgy tudom, kivonták a harcokból és szerződésesekkel kellet pótolni. Egyes becslések szerint szeptemberben kb. 80 ezer orosz katona volt Ukrajnában. Ezt támassza alá az az adat is, hogy az offenzíva előtt a Harkivi térséget kb, 12-15 ezer orosz katona védte, mikozben az ukránok kb. 50-60 ezer katonával támadtak. Ezért voltak kénytelenek onnan kivonulni. Persze, az adatokkal óvatosan kell bánni, mert valós adatot egyik fél sem közöl. Csak becslések vannak, azok pedig sokszor különböznek.

"Mert ugye nem ugy tortent hogy a szemet ukranok csakugy ragyujtottak egy hazat az oroszokra."

Pedig pontosan úgy történt hogy az ukránok szándékosan rájukgyújtották. A tiltakozó oroszokra felfegyverzett ukránok támadtak és azok az épületben kerestek menedéket.

"Tobbszazfos (mindket oldalrol) fegyveres osszecsapas eredmenye volt ez a tragedia."

Ez marhaság. Ha valóban fegyveres összecapás lett volna(azaz az oroszoknál s lettek volna fegyverek), akkor az ukránok közt is lettek volna áldozatok. Az áldozatok többsége viszont megégett és azok mind oroszok voltak. Sajnos az erről keszült videókat a youtube már évekkel ezelőtt törölte.

"Egyes becslések szerint szeptemberben kb. 80 ezer orosz katona volt Ukrajnában."

Nagyjából ennyire becsülik a frontharcokban résztvevőket, de azt kizártnak tartom, hogy összesen ennyi lenne az Ukrajnában, vagy az ukrán határon közel levő alakulatok létszáma. Kell egy csomó ember a logisztikához, a hátország biztosításához, hírszerzés, parancsnoki posztok, tartalékegységek, egészségügyi személyzet satöbbi. Így együtt szerintem kijön a 200 ezres-, vagy akörüli-, az ukrán misszióhoz rendelt orosz kontingens.

Ami az adatokat illeti, annyi szinte biztos hogy pld. Liman-t 5 ezer katona védte kb. 12 ezer ukrán katonával szemben. Kb. másfél hétig védekeztek, de erősítést nem kaptak. Ami annyit jelent hogy nem volt honnan. A végén küldtek egy 300 fős csapatot, hogy fedezze a visszavonulásukat. Az elmúlt hét történései arról tanúskodnak, hogy az oroszoknak kevés az emberük. Ha az orszoknak lenne ukrajnában 200 ezer emberük, akkor nem lett volna gond pld. az, hogy átcsoportosítással küldjenek néhány napra mondjuk 10 ezret segítségül Liman-ba. Sőt, van olyan gyanúm, hogy az oroszoknak ukrajnában alig van katonájuk, és az utóbbi hónapokban az egész hadműveletük a miliciákra, az önkéntesekre, Wagnerékra és Kadirovékra támaszkodik. De tévedhetek.

Sok az USA, Kanada, Brit zsoldos. De vannak, Dán, Holland, Grúz, Cseh, Spanyol Román stb., sőt arab zsoldosok is. Orosz feltételezések szerint a legtöbb a Lengyel zsoldos, azok kb. öt ezren vannak.

Kb. ezer kilométeres frontot védtek (most már rövidebb valamivel). Ahhoz sok ember kell, 60-80 ezer ember kevés, pláne úgy, hogy az Usa hírszerzés műholdakkal folyamatosan figyeli a gyengén védett pontokat. Aztán ott van még, hogy a tartalék egységek, az erősítés nagyrészt elment Herszonba, mert egy hétig főleg ezt a frontot támadták nagy erőkkel. Zaporizsjiában is próbálkoztak az ukránok kisebb offenzívákkal, a Donbaszban is próbáltak visszafoglalni egy repteret, és Enerhodart is megpróbálták elfoglalni. Nem volt honnan átcsoportosítani 10 000 embert. Herszon eleve messze van, az erősítés onnan csak lassan tudott volna megérkezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés