Több ezer taktikai és stratégiai atomfegyver áll Putyin rendelkezésére

2022. október 04. 11:40

Az amerikai Háborúkutató Intézet szakértői szerint nem szolgálná Vlagyimir Putyin céljait az atomfegyverek bevetése. 

2022. október 04. 11:40
null

Egyes becslések szerint Oroszország nagyjából kétezer taktikai és majdnem háromezer stratégiai atomfegyverrel rendelkezik, ezzel a világ jelenlegi legnagyobb atomhatalmának számít – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. A taktikai atomfegyverek szűkebb körben pusztítanak és a maguk után hagyott sugárfertőzés mértéke is kisebb, de így is rendkívül nagy veszélyt jelentenek – hangsúlyozták.

Egy taktikai fegyverrel akár egy teljes katonai bázist is fel lehet számolni, de egy kicsi város méretű területet is képes évekre lakhatatlanná tenni. A bevetése viszont nagyon kockázatos, Moszkva minden bizonnyal elveszítené a szövetségeseit, – például Kínát és Indiát – ha „felrúgná az atom-tabut” – írta a lap.

Egy nukleáris csapás következményei orosz földön is érezhetők lennének

Emellett fontos  látni, hogy Ukrajna túlságosan közel van Oroszországhoz ahhoz, hogy a területére atomot dobjanak. A csernobili katasztrófát követően Oroszországba és Fehéroroszországba fújta át a szél a legnagyobb mennyiségben a radioaktív felhőt. Ez azt jelenti, hogy 

a Donbasz régió szélén egy nukleáris csapás következményei orosz földön is bőven érezhetők lennének

– mutatott rá cikkében a vg.hu.

Nem szolgálná Putyin érdekeit az atomfegyverek bevetése

Mindezek ellenére az amerikai Háborúkutató Intézet szakértői szerint nem szolgálná Vlagyimir Putyin céljait az atomfegyverek bevetése. 

Az Intézet szakértői úgy vélik, 

egy ilyen lépés nem a háború végét, hanem egy sokkal nagyobb háború kezdetét jelentené,

ami Oroszországnak sem lehet a célja – írta a Világgazdaság.

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2022. október 05. 00:20
Egyébként az oroszoknak vannak más tömegpusztító fegyverei is. Vegyifegyvert Afganisztánban és Szíriában is bevetettek, afgánok ellen biológiait is. Persze egyiket sem ismerték el. És van az eddig látottaknál sokkal nagyobb erejű termobárikus fegyverük is, leginkább annak a bevetésére lehet számítani. Nem sok különbséget látok egy néhány kilotonnás fissziós töltet és egy néhány kilotonnás termobárikus töltet általi halál között... Illetve mégis: atomfegyver bevetésére a sok évtizedes hangulatkeltés miatt most felhördülne a világ, azután nem sok barátja maradna Putyinnak (Kim Dzsong Unt kivéve). Egy "termobárikus cárbomba" meg elismerő hümmögést váltana ki szerintem (itt a Mandineren éljenzést).
foldizs
2022. október 04. 15:31
...papíron. Ahogy papíron az orosz a világ második legerősebb hadserege...
Csigorin
2022. október 04. 15:23
Oroszorszagnak nem celja a harmadik vilaghaboru, de nem fog visszarettenni ha belekergetitek
Gyzoltan
2022. október 04. 14:45
Sajnálatos lenne annak, már aki ideiglenesen túlélné, ha a zsidóság mohósága Oroszország felprédálására, arra kényszerítené az oroszokat, hogy atomfegyvert vessenek be...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik