Bejelentették: napokon belül újabb HIMARS-rakétarendszereket kap Ukrajna

2022. október 4. 11:57
Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy 625 millió dollár összértékű csomag keretében újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába.

A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy 625 millió dollár összértékű csomag keretében újabb fegyverszállítmányt indítson Ukrajnába. A szállítmány több egyéb felszerelés mellett HIMARS rakéta-sorozatvető rendszereket is tartalmaz.

A rendelkezésre álló információk szerint a csomag négy HIMARS rakétaindító rendszert, a hozzájuk tartozó lőszert, megközelítőleg 200 darab meg nem nevezett típusú, 4x4-es MRAP-osztályba tartozó páncélozott katonai járművet, a szintén amerikai M777-es tarackhoz tartozó lőszert, és aknákat fog tartalmazni.

A HIMARS-rendszereket az ukrán csapatok hónapok óta nagy sikerrel vetik be az orosz ellátmányelosztó pontok, és védelmi állások megsemmisítésére, a külföldi MRAP-ek pedig fontos szerepet játszottak a gyalogság támogatásában offenzív műveletek során.

A négykerék meghajtású, magas felépítményű, könnyen páncélozott és felfegyverzett járművek eredeti rendeltetése az, hogy aknák, és improvizált robbanószerek ellen védje utasait, a kézi páncéltörő fegyverek ellen azonban kevéssé hatékony.

A lap információi szerint fegyverszállítmány „az elkövetkező napokban” fog megérkezni Ukrajnába.

Nyitókép: FADEL SENNA / AFP

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés