Volt orosz parancsnok: Teljesen természetes, hogy a frissen sorozottak részegek (VIDEÓ)

2022. október 3. 17:35
„Majd kialusszák magukat, aztán tanulnak hadviselést” – érvelt Andrej Guruljov.

A részleges mobilizáció bejelentése óta folyamatosan terjednek az interneten olyan videók, amely frissen sorozott orosz katonák alig bírnak megállni a lábukon, annyira részegek. Íme egy ilyen felvétel: 

Egy korábbi orosz parancsnok szerint egyáltalán nem szokatlanok ezek a felvételek – idézi a parancsnokot a Newsweek.  Andrej Guruljov jelenlegi parlamenti képviselő, korábban a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese volt: állítása szerint nagyon gyakori, hogy az újoncok italoznak. 

Természetesen mindannyian egy kicsit részegek, hogy finoman fogalmazzak

– mondta. 

Guruljov szerint azonban ez teljesen természetes. Felidézi, hogy az első és a második csecsen háború idején zajló toborzásokon is mindenki részeg volt. 

Soha életemben nem láttam ott józan embereket 

– húzta alá. 

Nyitókép: Frank Hammerschmidt / dpa-Zentralbild / AFP. Illusztráció.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyedül a dedovscsina, a rutin brutális zargatása az újoncoknak öngyilkosságok garmadát okozza. A tisztek is viselkedhetnek szörnyetegként: egyikük két katonáját egy három méter mély gödörbe lökette, ahol az egyikük meghalt, amikor a gödör fedele rászakadt.
A katonák idejük nagy részét megehető dolgok keresésére fordítják. A honvédelmi minisztérium még eligazítást is adott ki horgászati ismeretekből és gombaszedésből, hogy kiegészíthessék ezekkel az élelmezést.
„Azt gondolnád, hogy ez egy hadsereg. Valójában ezek csak emberek egyenruhában.” – mondta Dimitríj Trenyin nyugalmazott ezredes.

Kijött-e?
Idézem egy vöröskatona, Nyikoláj Nyikulin gyalogos veterán emlékeit.

„Annak érdekében, hogy egy rendezetlen és kiképzetlen katonatömeget ellenőrzés alatt tudjanak tartani, a harcok előtt kivégzéseket tartottak. Elgyengült, majdnem haldokló katonákat, vagy azokat, akik véletlenül mondtak valami szovjetelleneset, vagy alkalmanként dezertőröket használtak erre a célra. Az alakulatot U alakban felsorakoztatták és a szerencsétleneket kegyetlenül lemészárolták. Ennek a „megelőző politikai munkának” eredményeként a félelem az NKVD-től és a kommisszároktól nagyobb volt, mint a németektől.
Ha támadás közben valaki megfordult, a feltartóztató különítmény lelőtte. A félelem késztette a katonákat, hogy előre menjenek meghalni. Pontosan ez volt az, amire a mi bölcs Kommunista Pártunk, a győzelem szervezője, támaszkodott.
Természetesen a kivégzések folytatódtak minden sikertelen támadás után. Ha egy ezred parancs nélkül meghátrált, a feltartóztató különítmények nehézgépfegyvereket használtak ellenük.”
A feltartóztató különítményeket egészen 1944 októberéig használták.
Forrás: Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin’s Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere), Biteback Publishing, 2011, 135.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés