Nagy Márton: Enyhítjük a forintra nehezedő nyomást!

2022. október 3. 16:38
Mint ismert, az MVM Csoport halasztott fizetési lehetőséget kapott a Gazpromtól.

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, amit a gáz árának drasztikus emelkedése okozott az elmúlt időszakban – idézte a Világgazdaság Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert. Ahogy már mi is beszámoltunk róla, az MVM Csoport és a Gazprom megállapodást kötött arról, hogy 

a következő hat hónapban halasztott fizetési lehetőséget építenek be a köztük lévő szerződésbe, továbbá döntés született a hajdúszoboszlói párnagáz kitermeléséről.

Várhatóan enyhülni fog a forintra nehezedő teher

Nagy Márton rámutatott: a gáz és a forint árfolyama az elmúlt időszakban összekapcsolódott, azaz jelentős volt a korreláció a két mutató között, emiatt a gáz árának drasztikus emelkedése folyamatosan nyomás alatt tartotta a forintot, miközben a folyó fizetési mérleget is érdemben rontotta.

A mostani döntéstől azt várják, hogy az a teher, ami a hazai fizetőeszközre nehezedett, enyhülni fog.

Ez javarészt abból is fakadt, hogy az MVM-nek van egy állandó konverziós igénye, mivel a gázt euróban fizeti meg, ráadásul itt is jött egy változás, az MVM-nek korábbi öt helyett harminc napja van az euró beszerzésére.

A másik lényeges változás, hogy a halasztott fizetés a téli hónapokra vonatkozik, egészen márciusig egy meghatározott árat kell fizetni, az afölötti rész megy halasztott fizetésbe. Elmondása szerint hat hónapra a mai 175 euró/Mwh rotterdami tőzsdei gázár mellett 0,5,1 milliárd euró értékű halasztott fizetés keletkezik.

Ez úgy működik, mint egy ársapka”

– mondta. Szerinte ezzel a lépéssel akárhová mehet a gáz ára, nekünk csupán azt az összeget kell megfizetni, ami még elviselhető, ugyanis a felette lévő összeget három esztendőre elnyújtva fizeti meg az állam, amit évente csak egyszer kell teljesíteni. Úgy fogalmazott, hogy ez olyan, mint egy biztosítás.

A hajdúszoboszlói tárolóból kiszívják a párnagázt

A cikk szerint ugyanakkor azt is jelezte: azt nem mondhatja el, hogy hol található ez az ársapka a gáz esetén,

de azt elárulta, hogy a jelenlegi piaci ár alatt van.

A másik lépés, ami egy az egyben javítja a folyó fizetési mérleget, az az, hogy a hajdúszoboszlói tárolóból kiszívják a párnagázt. Ezt úgy írta le, hogy a tárolóban van párna- és kereskedelmi gáz, az előbbi egy szükséges gáz, annak mindig ott kell lennie. Minimum 800 millió köbméterről van szó, ami másfél milliárd euró értékű. Ez a kettő együtt nagyon jelentős lépés, több milliárd euróval javítja a mérlegünket, nemcsak ellátásbiztonsági, hanem pénzügyi szempontból is előnyös – hangsúlyozta Nagy Márton.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton 

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ezek nem jó hírek, a párnagáz a teljes államháztartáshoz képest elenyésző tétel, és úgyis pótolni kell, a halasztott fizetés is csak elodázás.
Jobban örülnék, ha például újonnan induló exportáló cégektől várnák a forint megerősödését...

Jó, hogy az euró nincs a listán, mert annak sincs már sok hátra.

Ezt nem is vontam kétségbe, viszont összességében nem egy jelentős tétel, az nem jó, ha már az ilyeneket kell számolgatni.
Egyébként most nem feltölteni kellene a tárolókat?

Ehhez képest ma rekord drága volt az Euró.

Eddig egyszer sem volt osztogatás a választás előtt, ez szerintem a covid leállások miatti gazdaságélénkítés miatt volt - RRF néven ezt csinálta az összes tagállam.
Más kérdés, hogy az EU láthatóan zsarolni igyekszik Magyarországot az RRF pénzek visszatartásával (és ugyanúgy Lengyelországot is, illetve már beígérték Olaszországnak is). Azután, hogy Lengyelország azután sem kapta meg ezeket a pénzeket, hogy mindent megígért az EU-s szerveknek és hogy Verhofstadt előre megmondta, hogy úgysem fognak kapni semmit, nekem úgy tűnik, hogy itt nem lesznek EU-s pénzek, igazából mindegy is, hogy azért, mert az EU-s kassza is már üres, vagy ideológiai okokból.

EUs ügyészség, Kövesivel az élén, aki ellen vizsgálat folyt hivatali visszaélés miatt _Romániában_? Nem vagyok meggyőződve az elfogulatlanságáról és feddhetetlenségéről. Amúgy meg lényegében a demokrácia három ágából feladnánk az egyiket, utána jöhetne az EUs Parlament és az EUs rendőrség is elsőbbsége a hazai ága felett. A szuverenitás arról szólna, hogy a hatalmi ágazatok okkal vannak elválasztva egymástól, és végső soron mindegyik fölött van hatalma a szavazóknak.
Nem mondom, hogy itt minden tökéletes, de Amerikában látszik, hogy a baloldali pénzemberek által szponzorált ügyészek szembemennek azzal, amiről a demokrácia szól.

Az euró soha nem volt ilyen olcsó, elmebeteg. Nézzél már rá a dollár/euró árfolyamra. És ez még tényleg csak a kezdet, most jön a gazdaság összecsuklása.
Európának vége van. (Sajnos ugye mi is Európa vagyunk.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés