Sikeresen végrehajtotta a honvédség a Brave Warrior 2022 validációt (videó)

2022. szeptember 30. 11:21
A magyar vezetésű NATO előretolt harccsoport múlt héten elérte a teljes műveleti készenlétet.

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportja szeptember 15-e és 30-a között, a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlat során érte el a „NATO Mission Capable” minősítését, amellyel szavatolta teljes műveleti képességét a jövőben érkező feladatok végrehajtására – számolt be a honvedelem.hu.

A validációs gyakorlat ellenőrzése a NATO hatályos eljárásmódja alapján, a harcoló egységek és alegységek egységes és átfogó minősítése, azaz a CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) alapján zajlott. Az ellenőrzés módszertana és követelményei minden alkalommal azonosak, így az eljárásrend objektív és valós képet ad az értékelés alanyáról – ismertették.

A CREVAL elsődleges célja annak megállapítása, hogy az egység vagy alegység aktuális helyzete lehetővé teszi-e annak tényleges harci alkalmazását,

másodlagos célja pedig azoknak a területeknek az azonosítása, ahol esetlegesen további fejlődés, vagy képességnövelés érhető el az egység vagy alegység tekintetében – tették hozzá.

Az objektív visszacsatolás további előnye, hogy a szigorú követelményeknek és a minden területre kiterjedő ellenőrzési módszernek köszönhetően egy sikeres CREVAL gyakorlat nagymértékben növeli a részt vevő állomány morálját, hiszen egy úgynevezett „Mission Capable” (magyarul feladatvégrehajtásra alkalmas – szerk.) minősítés komoly presztízsnövekedést jelent minden alakulat számára.

Több nemzet katonái és alegységei is részt vettek a háromnapos validáción

A Magyarországon települt többnemzeti zászlóaljharccsoportot a Magyar Honvédség alakulatainak katonái mellett olasz és horvát alegységek, valamint a Brave Warrior-hoz kapcsolódó Steppe Archere 2022 gyakorlaton résztvevő amerikai katonák alkotják. A Brave Warrior gyakorlatra a szlovák hadsereg is delegált egy gépesített lövész századot, katonái a háromnapos validáció mozzanataiban a harccsoporttal közösen vettek részt – írták.

A sikeresen végrehajtott CREVAL ellenőrzés zárásaként Lippai Péter dandártábornok átadta az erről szóló plakettet Szabó Zsolt alezredesnek, a harccsoport kinevezett parancsnokának, aki egyben az MH 25. Klapka György Lövészdandár alárendeltségében lévő 1. Lövészzászlóalj parancsnoka – olvasható a honvedelem.hu-n.

A validációról készült látványos videófelvételt alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Magyar Honvédség Facebook-oldala

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még több dandártábornokot, még több gumikerekes tankot és kevesebb drónt fog eredményezni a kaszinós miniszter uralkodása.

...te má csak tudod!

"@nick89
Hát eddig a honvédségért még csak a jobboldali kormányok tettek valamit... Balosok csak a kompatti tibilátásunkat segítették.

Tudod:
https://www.youtube.com/watch?.."

Igen!
Az egy ritka nagy barom volt, de megütötte a pártja átlagát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés