Thank you, USA

2022. szeptember 29. 17:33

Stier Gábor
Moszkva tér
Egyelőre nem tudjuk, ki áll az akció mögött. Azt viszont igen, hogy kiknek állhatott ez a leginkább az érdekében.

„Vészesen eszkalálódik a háború. Nemcsak Ukrajna frontjain, hanem a gazdasági térben is. Az Északi Áramlat elleni szabotázs akcióval a háború megint átlépett egy határt. Egyelőre nem tudjuk, ki áll az akció mögött. Azt viszont igen, hogy kiknek állhatott ez a leginkább az érdekében.

»Thank you, USA!« – hálálkodott Twitter-oldalán az amerikaiaknak Radek Sikorski az Északi Áramlat szivárgó gázvezetékei kapcsán. Az ukrán elnök tanácsadójának felesége, Melanija Podoljak egy amerikai zászlóval és egy szívecskével ünnepelte a szabotázs akciót, egyes ukrán politikusoknak pedig minderről az jutott az eszébe, hogy a németek most aztán már küldhetik a nehézfegyvereket.

„Melanija Podoljakra és az ukrán politikai elitre most nem vesztegetnék sok szót, hiszen a háború már elvette a maradék józan ítélőképességüket is, a volt lengyel külügyminiszter, EP-képviselő megnyilvánulása ugyanakkor elgondolkodtató”

Emlékeztetnék arra, hogy Sikorski már a mostanra háborúba torkollott konfliktus gyökereinél is ott sertepertélt. Német és francia külügyminiszter társával együtt 2014. február 22-én sikerült asszisztálnia Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök megbuktatásához. De alighanem nem állok távol az igazságtól, ha feltételezem, hogy nem csak asszisztált a puccshoz.

»De hagyjuk a múltat. Maradjunk a jelenben, hiszen Radek Sikorski lényegében azt mondja, hogy a szabotázs akció mögött az Egyesült Államok áll. Sőt, ezt dicsérően mondja, megköszönve az amerikaiaknak, hogy így ösztökélik a vonakodó európaiakat az elszakadásra az orosz energiától«.

S ha valaki ezt a rövid bejegyzést nem értette volna meg, Sikorski a lényegét több postban is elmagyarázza. Így kijelenti, hogy örül, mert ami ellen a lengyel kormány 20 néven át harcolt, az most kétharmad részt romokban van, mégpedig Ukrajna és Lengyelország miatt, és ez szép munka volt. Aztán arról értekezik, hogy Ukrajna és Lengyelország pozíciói megerősödtek, az Északi Áramlat megsérülése pedig beszűkíti Putyin mozgásterét, ha újra akarja indítani a gázszállítást Európába.

Csoda, hogy ezután a lengyel kormányoldal azért támadja Sikorskit, mert érveivel lényegében elismeri, hogy a terror akció mögött az Egyesült Államok áll. Mint Stanislaw Zarin külügyminiszter helyettes fogalmazott, bejegyzéseivel Sikorski hitelesíti az orosz propagandát. Hát persze, ezzel csupán ennyi lenne a baj?”

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszok csak veszítettek ezen a terror akción. Egyedüli nyertese az USA.

Helyesen: Európa tarkónlövéssel követett el öngyilkosságot...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés