Nobel-díjas közgazdász: Európának fel kellene ismernie, hogy háborúban áll

2022. szeptember 28. 9:34
Joseph E. Stiglitz szerint a neoliberális rendszer hibái egyre nyilvánvalóbbá válnak.

A háborús gazdaságra más jelzők illenek, mint béke idején, ennek a felismerése pedig különösen fontos a válság megfelelő kezelése érdekében. A neoliberális rendszer hibái egyre nyilvánvalóbbá válnak, ezért új, rendszerszintű megoldásokra lenne szükség – mondta Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász a bécsi Presseclub Concordiában tartott hétfői előadásában. 

A Columbia Egyetem professzora szerint mind Európának, mind pedig az Egyesült Államoknak fel kellene ismernie a tényt, hogy háborúban állnak Oroszországgal: ez nemcsak a morális, de a közvetlen gazdasági következmények miatt is fontos lenne – írja a Szabad Európa. 

A háborúval Oroszország szembemegy a nyugati világ értékrendjének alapjaival, a szabadsággal, az emberi jogokkal, ezért Oroszország legyőzése alapvető érdek: 

Putyin ránk kényszerítette ezt a háborút, megszegve a nemzetközi jogot. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ez az agresszió nem fér bele” 

– fogalmazott Stiglitz. 

 Azért is fontos lenne, hogy a nyugati vezetők felismerjék, háborúban állnak, mert „háború idején másképp kell működtetni a gazdaságot, mint békében” – tette hozzá a közgazdász.

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Abban igaza van, hogy az unió háborúban áll. Tagjai külön -külön, de beszálltak a háború finanszírozásába fegyverrel és pénzzel. Ursula azt mondta, hogy az unió meg fogja nyerni a háborút. Ezzel elismerte, hogy részese vagyunk a háborúnak. Ursula száját eddig egyszer sem hagyta el a béke szó.

Szerintem pedig Európának éppen azt kellene mielőbb felismernie, hogy nem áll háborúban!

Az oroszok egyelőre annyit tettek, hogy a SZU egyik bukott utódállamától visszavettek egy oroszok lakta, hagyományosan Oroszországhoz tartozó területet, amit a kommunista párt vezetői a belső játszmáik keretében rakosgattak ide-oda, de semmiképp sem azzal a céllal, hogy majd egykor milyen nevű önálló állam részei legyenek. Az lehet, hogy fognak még ott mást is csinálni, pl. rezsimet buktatni és további területeket elcsatolni, de Európával háborúba keveredni biztos nem, hiszen már ebben a háborúban sem nagyon akarnak az orosz emberek részt venni, nemhogy egy atomháborúban - mert ők is tudják, hogy a NATO-val hagyományos háborúba keveredni nem lenne bölcs dolog.

Egyébként nem tudom, mire gondol Stiglitz úr. Tankokat kéne gyártatni autók helyett?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés