A katari világbajnokságon elmaradhat az LMBTQ-propaganda

2022. szeptember 28. 9:08
A FIFA szabályai megtiltják a csapatoknak, hogy saját karszalagot vigyenek a világbajnokságra.

Több európai labdarúgó-szövetség is próbál nyomást gyakorolni a FIFA-ra, miután a szervezők megtiltanák, hogy a katari labdarúgó-világbajnokságon szivárványos karszalagot viseljenek a csapatkapitányok a pályán – számolt be a Híradó az AP News-ra hivatkozva. A portál kiemelte, hogy legutóbb a német és a francia labdarúgó-válogatott is csatlakozott ahhoz a nyolc európai csapat „OneLove” kampányához, amely Hollandiából indult el, és a diszkrimináció elítélésére hívja fel a figyelmet. Az ügy kapcsán az AP megjegyezte: a FIFA szabályai megtiltják a csapatoknak, hogy saját karszalagot vigyenek a világbajnokságra, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az irányítótestület által biztosított felszerelést kell használniuk.

A karszalagokért folytatott kampány egy nappal azután indult, hogy a katari emír az ENSZ New York-i közgyűlésén felszólalt, amelyben diszkriminációmentes világbajnokságot ígért. 

A katari nép tárt karokkal fogadja a futballszurkolókat az élet minden területéről” 

– mondta Tamim bin Hamad Al Thani sejk a világ vezetői előtt tartott beszédében.

Az AP kifejtette, hogy nyolc európai nemzeti csapat támogatja a „OneLove” LMBTQ-kampányt, melyek között van Belgium és Dánia.

Ellenben nem támogatja Horvátország, Lengyelország, Portugália, Szerbia és Spanyolország sem.

A politikai üzenetek propagálása kapcsán megjegyezték, hogy Robert Lewandowski lengyel csapatkapitány azonban a héten kijelentette, hogy az ukrán zászló kék és sárga színeit megjelenítő karszalagot visz magával Katarba.

„Ha csapataink nevében viseljük a karszalagot, az egyértelmű üzenetet küld, amikor a világ figyel” – idézte Harry Kanet, az angol csapat kapitányát az AP News. A hírügynökség emlékeztetett: a karszalagok viselése jelenti a legújabb csatateret a játékosok számára, hogy politikai üzeneteket kommunikáljanak a Katarban rendezett világbajnokságon, ahol a homoszexuális cselekmények illegálisak, és a torna projektjeit építő migráns munkásokkal való bánásmód is évtizedek óta vita tárgyát képezi.

A svájci labdarúgó-szövetség álláspontját idézve az AP azt írta: azt szeretnék, ha Granit Xhaka kapitány olyan karszalagot viselne, amelyen egy sokszínű szív látható, amely az emberiség sokszínűségét képviseli. Szintén kiemelték a walesi labdarúgó-szövetséget, amely közleményt adott ki arról, hogy kérelmet nyújtott be a FIFA-hoz, hogy szivárványos karszalagot viselhessen. A FIFA azonban nem kommentálta a kérdést. Az AP hangsúlyozta:

az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a „One Love” LMBTQ-kampányt,

így a Nemzetek Ligája mérkőzéseken is engedélyezi a csapatkapitányok számára a szivárványos szalag viselését.

Fotó: CHRISTOF STACHE / POOL / AFP

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Katarban nincs adó- és vámmentes kínaipiac és a katariak nem a kínaihongkongáruházban vásárolnak kínai szarokat.

Tanulnunk kellene tőlük!

Mert ott demokrácia van. Mellesleg Kínában sincs LMBTQ. De hogy jön ez ide?

Neuer vigasztalhatatlan lesz. Sziváványos szalag nélkül sorban fogja kapni a potyákat.

Óvoda.
Kinek milyen karszalagja is legyen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés