Háború és béke

2022. szeptember 27. 17:10

Németh Péter
Népszava
Úgy látszik a sikerpropaganda akkor sem áll le, ha üres a pénztárcánk.

„Magyarország álláspontja eltér a többségi, nyugati állásponttól Orbán Viktor szerint. A Nyugat a háború pártján áll, míg Magyarország a béke pártján – ezt mondta hétfőn délután a parlamentben. Sok egyéb dolgot is említett, most ezek részleteire nem térünk ki, annyit azonban összességében megállapíthatunk: a magyar miniszterelnök szerint mi mindent jól csinálunk, bárkinél jobban kezeljük a válságot, és ha nem lenne az az ostoba Brüsszel a maga szankcióival, akkor még jobban állnánk.

Most azonban tegyük félre ezeket a bölcs megállapításokat – úgy látszik a sikerpropaganda akkor sem áll le, ha üres a pénztárcánk –, maradjunk csak a bevezetőben idézett mondatnál. Vagyis ott, hogy a Nyugat háború párti, mi viszont a béke pártján állunk.

Ugye emlékszünk még a Fidesz választási kampányára? Ugye emlékszünk még, miként tekerték ki, és tekerték az ellenzék köré Márki-Zay interjúját arról, hogy küldenénk-e katonát Ukrajnában? Ha a NATO kérné, akkor igen – volt a válasz. Nos ebből épült fel a Fidesz következő bő hónapos hadjárata. Az állítás lényege nem volt más, mint hogy a magyar baloldal háború-párti, mi több, ha megnyerné a választást, már másnap katonákat küldene az ukrán frontra. Igazi tömegpszichózissal dolgozott a Fidesz, nem is eredménytelenül – nagy, sosem volt fölénnyel nyerte meg a választást. És ha egyszer ez a recept már itthon bevált, miért ne lehetne újra hasznosítani, mégpedig úgy, hogy kitágítják a horizontot, immár úgy, hogy a komplett Nyugatról beszélnek.

Igaz, most nem lesz semmilyen választás, de ellenségre – éljen Finkelstein! - mindig szükség van. Most nem választást kell nyerni, legfeljebb a bukást elkerülni. Azt pedig, lám, csak úgy lehet, ha másra mutogatunk. De a jelen helyzetben erre nem elég a magyar baloldal, nagyobb bűnöst kell találni. Ez pedig nem más, mint a Nyugat. Igen ám, de mit lehet, úgy globálisan mondani a Nyugatról? Jó, felel a szankciókért, de mi van, ha ezt az emberek nem értik. Muszáj tehát visszanyúlni a régi recepthez. A Nyugat háború párti, a Fidesz a békét akarja. Egy pici békétlenség árán, persze.”

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék függetlenobjektiv propagandistáját olvashattuk.

A NATO sem kötelezhetne.... Vannak alternatív megoldások, pl amit mi teszünk: befogadás, ellátás, helybe küldött élelmiszer, babaápolási cikkek.....stb

Így igaz.
Ezért mondott butaságot MZP

A Népszava még él?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés