Háború és béke

2022. szeptember 27. 17:10

Úgy látszik a sikerpropaganda akkor sem áll le, ha üres a pénztárcánk.

2022. szeptember 27. 17:10
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Magyarország álláspontja eltér a többségi, nyugati állásponttól Orbán Viktor szerint. A Nyugat a háború pártján áll, míg Magyarország a béke pártján – ezt mondta hétfőn délután a parlamentben. Sok egyéb dolgot is említett, most ezek részleteire nem térünk ki, annyit azonban összességében megállapíthatunk: a magyar miniszterelnök szerint mi mindent jól csinálunk, bárkinél jobban kezeljük a válságot, és ha nem lenne az az ostoba Brüsszel a maga szankcióival, akkor még jobban állnánk.

Most azonban tegyük félre ezeket a bölcs megállapításokat – úgy látszik a sikerpropaganda akkor sem áll le, ha üres a pénztárcánk –, maradjunk csak a bevezetőben idézett mondatnál. Vagyis ott, hogy a Nyugat háború párti, mi viszont a béke pártján állunk.

Ugye emlékszünk még a Fidesz választási kampányára? Ugye emlékszünk még, miként tekerték ki, és tekerték az ellenzék köré Márki-Zay interjúját arról, hogy küldenénk-e katonát Ukrajnában? Ha a NATO kérné, akkor igen – volt a válasz. Nos ebből épült fel a Fidesz következő bő hónapos hadjárata. Az állítás lényege nem volt más, mint hogy a magyar baloldal háború-párti, mi több, ha megnyerné a választást, már másnap katonákat küldene az ukrán frontra. Igazi tömegpszichózissal dolgozott a Fidesz, nem is eredménytelenül – nagy, sosem volt fölénnyel nyerte meg a választást. És ha egyszer ez a recept már itthon bevált, miért ne lehetne újra hasznosítani, mégpedig úgy, hogy kitágítják a horizontot, immár úgy, hogy a komplett Nyugatról beszélnek.

Igaz, most nem lesz semmilyen választás, de ellenségre – éljen Finkelstein! - mindig szükség van. Most nem választást kell nyerni, legfeljebb a bukást elkerülni. Azt pedig, lám, csak úgy lehet, ha másra mutogatunk. De a jelen helyzetben erre nem elég a magyar baloldal, nagyobb bűnöst kell találni. Ez pedig nem más, mint a Nyugat. Igen ám, de mit lehet, úgy globálisan mondani a Nyugatról? Jó, felel a szankciókért, de mi van, ha ezt az emberek nem értik. Muszáj tehát visszanyúlni a régi recepthez. A Nyugat háború párti, a Fidesz a békét akarja. Egy pici békétlenség árán, persze.”

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. szeptember 28. 14:19
A Te általad nyomott propaganda pedig még akkor sem áll le ha már üres a fejetek , és csupán arra vagytok képesek , hogy karót dugjatok a küllők közé. Szégyen , egy mocskos hazaáruló alja-nép vagytok !
csulak
2022. szeptember 28. 11:04
rotyog a moslek, de jo ha eszetekbe jut ,hogy gyurcsany alatt csodbe ment az Orszagot, Orban alatt meg viragzik ! SOHA TOBBE BALOLDALT !
kovsa
2022. szeptember 28. 10:19
"küldenénk-e katonát Ukrajnába(n!)? Ha a NATO kérné, akkor igen – volt a válasz." És nem értik. Tényleg nem értik! Ezzel a válasszal nem az a fő probléma, hogy esetleg katonákat küldenénk, persze az is. De a fő probléma a gondolkodás mentes szervilitás, amit ez a mondat kifejez. A NATO egyenlő államok együttműködése. Csak közös egyetértéssel születhetnek döntések. Tehát ha Magyarországnak nem érdeke, sőt hátrányt szenved egy döntés miatt, akkor joga van nemet mondani. A NATO nem a Varsói Szerződés, ahol a "dicső" Szovjetunió megmondta a tutit a pártvezetőknek, azok meg ugrottak. Lásd Csehszlovák bevonulást. És még büszkék is voltak a Kecskeméti reptér katonái, 88-ban, akik részt vettek benne. Ők jó bulinak értékelték azt, hogy másokat elvertek, esetleg megöltek.
zakar zoltán béla
2022. szeptember 28. 10:14
+++hun van vald
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik