A metróban tartották meg a harkivi pride fesztivált

2022. szeptember 27. 13:42

A felvonuláson megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is.

2022. szeptember 27. 13:42
null

A hagyományostól eltérő módon tartották meg Harkivban, Ukrajna második legnépesebb városában a pride fesztivált. Az utóbbi napokban az ukránoknak sikerült az orosz erőket visszaszorítaniuk a régióban, így a lakosok némileg fellélegezhettek, ezért bátorkodtak a felvonulás szervezői is megtartani a rendezvényt.

Igaz, nem a felszínen, hanem a föld alatt a metróban

– számolt be a Humen Online.

A szervezők szerint a pride célja nem az ünneplés, hanem az egyenlő jogok követelése és az erre való figyelemhívás. A régióban élő LMBTQ-emberek a háború miatt olyan problémákkal is szembesülnek, amelyekkel korábban nem. Például nincs joguk eltemetni a partnerüket – mivel Ukrajnában nem ismerik el őket házastársakként – , de nem gondoskodhatnak a seregbe bevonult, sérült vagy elhunyt szerettük gyermekeiről sem – írta a portál.

„Ha a queer ukránok meghalhatnak az országért, akkor egyenlő jogaik is lehetnek ebben az országban” – idézte a Humen Online Ruszlana Hnatcsenkót, a Sphere nevű leszbikus szervezet tagját, mely a harkivi pride egyik társszervezője volt.

Régóta gondot jelent a homofób orosz propaganda a harkivi régióban

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a harkovi régióban régóta gondot jelent a homofób orosz propaganda, ezért ők

„a pride-dal harcolni szeretnének az egyenlőtlenség és a sztereotípiák ellen”.

Idén a háborús körülmények miatt mindössze 30 aktivista vett részt az eseményen, míg tavaly 3000-en vonultak. A résztvevők ukrán zászlókkal és szivárványzászlókkal vonultak állomásról állomásra a metróban és hagyományos motívumokkal hímzett ukrán inget viseltek.

A felvonulás békésen lezajlott, csak egy incidens történt: a felszínen megtámadtak egy résztvevőt, aki hímzett ingben az ukrán zászlót fényképezte, így valószínűleg nem csak homofób, de ukránellenes indíttatása is lehetett a támadónak. A sérült résztvevő állapota kielégítő – írták.

A szervezők a háborús helyzet miatt nem akarták a hatóságokat terhelni, így nem hirdették meg nyilvánosan az eseményt. Mindössze 50 rendőr vigyázott a metróban a felvonulókra.

A pride-on megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is – derült ki a beszámolóból.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Twitter-fotó

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2022. szeptember 28. 09:10
De jó hogy ez a legnagyobb problémájuk....
Salitis
2022. szeptember 27. 23:19
Ukrajna meg van mentve! Ha ezek most álló pöccsel rárontanak az oroszokra, azok Vlagyivosztokig szaladnak. Hányni.
APA152
2022. szeptember 27. 20:38
" A metróban tartották meg a harkivi pride fesztivált " Most már teljes mértékben elhiszem azt,hogy azoknak az Ukrán katonáknak,akik eddig életüket veszítették,vagy megsebesültek,megrokkantak a harcokban,azoknak megérte. Biztos vagyok benne,hogy az utolsó gondolatuk nem is a családjuk lehetett,hanem ezek.
simonvitéz
2022. szeptember 27. 20:19
Baszki Jakab Péter is ott volt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik