CNN: Putyin taktikai nukleáris fegyverei ugyanolyan hatásúak lehetnek, mint a Japánra ledobott atombombák

2022. szeptember 26. 22:25
A taktikai fegyvereket korlátozottabb harctérre tervezték, de hatalmas pusztításra képesek.

CNN hírportál is igyekezett összegzést készíteni az orosz nukleáris arzenálról, miután az orosz elnök nemrégiben ismételten azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris fegyvereket vetne be.

Vlagyimir Putyin múlt héten elhangzott beszédében kijelentette, hogy az Oroszország területi integritását ért „fenyegetések” esetén, valamint

„az orosz nép védelme érdekében minden rendelkezésre álló fegyvert bevetnek”,

majd mindehhez hozzátette, hogy „ez nem blöff”.

Az Amerikai Tudósok Szövetségének adatai szerint az orosz fegyverrendszerek között 4477 telepített és tartalék nukleáris robbanófej van, melyek közül mintegy 1900 nem stratégiai robbanófej, hanem úgynevezett taktikai nukleáris fegyver – írta a portál.

Korlátozottabb harctérre tervezték a taktikai fegyvereket

A taktikai robbanófejekhez sorolhatók azon fegyverek, melyeket korlátozottabb harctéren való használatra terveztek, például egy harckocsioszlop vagy egy repülőgép-hordozó megsemmisítésére tengeri használat esetén. Ezeket a robbanófejeket „kis hatóerejűnek” is nevezik, bár robbanóerejük 10-100 kilotonna dinamit robbanóerejével ér fel – ismertették.

A CNN felhívta a figyelmet arra, hogy 

a taktikai robbanófejek esetében jelzett 10-100 kilotonna dinamit robbanóereje még mindig bőven elegendő ahhoz, hogy hatalmas pusztítást okozzon.

Erre az egész világ rájött, amikor 1945-ben az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira.

Azok a bombák ugyanis közel 15-21 kilotonna dinamit robbanóerejével értek fel, ami nagyságrendileg egyezik az orosz taktikai nukleáris fegyverek pusztító képességeivel. Mint ismert, az amerikai atombombák bevetése után Hirosimában 70 ezer, Nagaszakiban pedig 35 ezer ember azonnal életét vesztette, a későbbiekben több tízezren a sugárzás okozta betegségekbe haltak bele – idézték fel.

A stratégiai fegyverek városokat képesek egyenlővé tenni a földdel

Ezzel szemben Oroszország jelenleg legerősebb stratégiai nukleáris robbanófejei 500-800 kilotonna dinamit robbanóerejével rendelkeznek, és kifejezetten arra a célra fejlesztették ki őket, hogy egész városokat, netán ennél is nagyobb területeket tegyenek a földdel egyenlővé bevetésükkel – hívta fel cikkében a CNN.

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés