Ha vasárnap, akkor időközik: kiderül, tovább zakatol-e a fideszes úthenger

2022. szeptember 25. 7:08
Két ellenzéki fellegvárban, Miskolc 3. választókerületében és Újpesten is az urnák elé járulhatnak a választók.

Nyolc településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Derecskén és Kisasszondon polgármestert és önkormányzati képviselőket, Zagyvarékason, Örménykúton és Nemesnépen polgármestert,

Szarvaskenden, Miskolcon és Budapest IV. kerületében önkormányzati képviselőket választanak.

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselő-testület kimondta a feloszlását, ezért polgármestert és nyolc képviselőt kell választania a 6781 választásra jogosult helybélinek. A polgármesteri tisztségért öten indulnak: hárman függetlenként, egy jelölt a Magyarországi Munkáspárt, egy pedig a Momentum Mozgalom jelöltjeként. A nyolc képviselői helyre 25 jelölt pályázik.    A Somogy megyei Kisasszondon szintén a képviselő-testület feloszlása miatt kell időközi választást tartani. A polgármesteri posztra három, a négy képviselői helyre tízen pályáznak, mindannyian függetlenként. A Kaposvárhoz közeli község névjegyzékében 141 választópolgár szerepel. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason a korábbi településvezető lemondása miatt kell új polgármestert választani. A választáson egyetlen jelölt indul, függetlenként. A választói névjegyzékben 2867-en szerepelnek.  

A Békés megyei Örménykúton a korábbi polgármester halála miatt lesz időközi választás.

A voksoláson négy független jelölt indul, a Szarvashoz közeli község névjegyzékében 277 választó szerepel.    

A Zala megyei Nemesnépen azért kell időközi választást tartani, mert a júniusi időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki a polgármester-jelöltek között. A választáson ugyanaz a két független jelölt indul, aki júniusban. A választói névjegyzékben 118-an szerepelnek.  A Vas megyei Szarvaskenden önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselő-testület három tagja lemondott. A három képviselői helyre hárman jelöltették magukat, valamennyien függetlenek.

A választói névjegyzékben 195-en szerepelnek.    

Miskolc 3. egyéni választókerületében szintén önkormányzati képviselőt választanak, mert a korábbi képviselő lemondott mandátumáról. Az időközi választáson három jelölt indul, a választásra jogosultak száma 6159. Budapesten a IV. kerületben a 12. egyéni választókerületben szintén a korábbi képviselő lemondása miatt kell voksolást tartani. A választáson négy jelölt indul, a névjegyzékben 5308-an szerepelnek.    

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemere és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencs roma nemzetiségi választópolgárai települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna ma, de a választások a szükséges számú jelöltek hiányában elmaradnak.

(MTI)

Nyitókép: MTVA Fotó, Molnár-Bernáth László

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés