Keményen kiosztották a CNN „rabszolgázós” műsorvezetőjét (videó)

2022. szeptember 23. 22:06
A liberális Don Lemon műsorvezető hétfő este futott bele a történelembe, amikor a brit királyi szakértő helyre rakta a kérdését.

A CNN-en Don Lemon műsorvezető kérdezte Hilary Fordwich brit királyi szakértőt arról II. Erzsébet halála kapcsán, hogy lenne-e itt az ideje, hogy a királyi család jóvátételt fizessen a rabszolgaságért. Nem vitte haza bemutatni a szüleinek a választ amit kapott, valószínűleg:

„Nos, úgy gondolom, igaza van a jóvátétellel kapcsolatban. Ha az emberek ezt szeretnék, akkor mindig vissza kell mennünk az ellátási lánc elejére. Honnan indult el az ellátási lánc? Afrikából. És amikor az egész világot elárasztotta, amikor a rabszolgaság virágzott, melyik volt az első nemzet a világon, amelyik eltörölte azt? William Wilberforce vezetésével a britek voltak. Nagy-Britanniában eltörölték a rabszolgaságot. Kétezer tengerész veszítette életét a tengeren a rabszolgaság felszámolása érdekében. Miért?

Mert az afrikai királyok begyűjtötték a saját embereiket, ketrecekben rakták őket a tengerparton, és senki [más] nem rohant [kiszabadítani őket] Afrikában.

Szerintem Önnek teljesen igaza van. Ha jóvátételt kell fizetni, akkor vissza kell mennünk az ellátási lánc elejére, és fel kell tennünk a kérdést, ki gyűjtötte be a saját honfitársait, és zárta őket ketrecekbe. Teljesen egyetértek. Innen lehetne elindulnunk. És esetleg azoknak a családoknak a leszármazottai, akik a nyílt tengeren haltak meg a rabszolgaság eltörlése érdekében, szerintem nekik is kapniuk kellene valamit”.

A műsorvezető erre csak ennyit tudott kinyögni: „Érdekes felvetés, Hilary. Nagyon köszönöm. Értékelem. A jövőben még beszélünk majd erről.”

 

 

Nyitókép: CNN

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az operatív meghatározó a rabszolga kereskedelemben nem a hajózási tehetség, hanem a kereskedelmi.

És kereskedők valóban voltak: Aaron Lopez, Jacobo Ribera, stb.

Israel Abrahams írja: "a spanyolországi zsidók gyakran köszönhetik gazdagságukat a rabszolgakereskedésnek."

Bár a hajózási részvétel se volt kutya:
A Karibi térségben nem csak a hajóknak voltak zsidó tulajdonosai, de zsidó kapitányok alatt a személyzet is zsidókból állt.
(Seymour Liebman: New World Jewry, 1493-1825.)

Mire kell neked most a dollár? Az okos ember valamit akkor vesz, ha olcsó. Remélem nem számít az eszedre senki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés