Finnország még az átutazást sem engedné az orosz turistáknak

2022. szeptember 22. 6:40
Finnország nemzeti megoldás kidolgozása mellett döntött, hogy korlátozza, esetleg teljesen megakadályozza az orosz turistaforgalmat.

A számos vitatott nyári orosz tranzit után az észak-európai ország szeptemberben már a tizedére csökkentette az orosz állampolgároknak kiadott vízumok számát, válaszul Ukrajna Oroszország által történt lerohanására. Jelenleg Finnország az egyetlen Oroszországgal határos európai uniós tagállam, amely schengeni vízummal enged átutazni orosz állampolgárokat, miután Lengyelország és a három balti állam szeptember elején megakadályozta az orosz állampolgárok nagy része számára a beutazást.

Finnország, amely szintén szigorítani kíván beutazási politikáján,

nemzeti megoldás kidolgozása mellett döntött, hogy korlátozza, esetleg teljesen megakadályozza ezt az orosz turistaforgalmat”

– jelentette ki szerda este Pekka Haavisto finn külügyminiszter. „Ezek az intézkedések feltehetően új törvények gyors meghozatalát, illetve a jelenlegi jogszabályok új értelmezését tartalmazzák” – tette hozzá.

Finnország nem akar a jövőben tranzitország lenni a más országok által kiadott schengeni vízumok előtt. Ellenőrizni kívánjuk ezt a tranzitot”

– mondta a miniszter, aki emlékeztetett, hogy Helsinki európai döntést szeretne, de nem lehet benne biztos, hogy hamarosan meghozzák.    

„Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a tartalékosok mozgósításra vonatkozó bejelentése után a határforgalom a megszokott” – közölte a finn határőrség a Twitteren, cáfolva azokat a híreszteléseket, amelyek szerint több kilométeres sorok várakoznának a határátkelőknél.

(MTI)

Nyitókép: Alessandro RAMPAZZO / AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés