Fideszes időközi győzelmek

2022. szeptember 22. 9:52

Deák Dániel
Magyar Nemzet
Saját szavazóival is szembemegy a szankciópárti baloldal.

„Sorra veszíti el az időközi választásokat a baloldal, még az erősen baloldali körzetekben is a Fidesz jelöltjei győzedelmeskednek. Ez volt a helyzet néhány hete Óbudán és múlt héten Zuglóban is. De mi lehet ennek az oka? Hogyan fordulhat elő, hogy a kormánypártok egy válsághelyzetben is messze népszerűbbek a baloldali pártoknál?

A politológia alapvetése, hogy időközi választások eredményéből nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni. Emlékezhetünk például a 2018-as parlamenti választásra, ami előtt pár héttel Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter meglepetésszerű győzelmet aratott, majd jött az újabb fideszes kétharmad az országos voksoláson. Ennek ellenére a mostani időközi választások sorozata annyira egy irányba mutat és olyan egyértelmű sormintát jelent, hogy igenis néhány fontos következtetést le lehet vonni belőle; érdemes ezeket a jelenségeket egyesével szemügyre vennünk.

Az első leglátványosabb jelenség, hogy Budapesten is tarol a Fidesz.

És nemcsak olyan körzetekben, ahol a jobboldal az esélyes, hanem olyan kerületekben is, ahol április 3-án és 2019-ben is a baloldal győzedelmeskedett magabiztosan. Ez nem választható el Karácsony Gergely politikai teljesítményének megítélésétől, ami meglehetősen gyenge. A Századvég júliusi közvélemény-kutatása például azt mutatta, hogy a budapestiek kevesebb mint egyharmada (31 százaléka) támogatná Karácsony Gergelyt egy most vasárnap esedékes önkormányzati választáson, míg 66 százalékuk egy új főpolgármestert látna szívesen a főváros élén. Ez egyértelmű üzenet a fővárosiak részéről: Karácsony Gergely teljesítménye tragikus, még az ellenzéki szavazók jelentős része sem elégedett a munkájával. Így nem meglepő, hogy ahova eddig elment kampányolni a főpolgármester, ott kikapott az ellenzéki jelölt az időközi választásokon. Karácsony már nem vonzza a szavazókat, hanem inkább taszítja. Ezt egyértelműen alátámasztják az elmúlt hetek időközi választásai.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés