Az ukrán katonai vezérkar szerint elengedték az Azov-ezred parancsnokait az oroszok

2022. szeptember 22. 10:13
A hír orosz körökben finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásra.

Szabadon engedték hadifogságból az ukrán Azov nemzeti gárdista ezred vezetőit az oroszok – írta meg az ukrán katonai vezérkar Facebook-bejegyzésére hivatkozva a Portfolio. A cikk szerint egy fogolycsere keretein belül összesen 215 hadifoglyot juttatott vissza Ukrajnába Oroszország,

elsősorban olyan katonákat és milíciákat, akiket Mariupolban, az Azovsztal-bunkerben ejtettek foglyul.

A szabadon engedett ukránok közt megtalálható Denisz Prokopenko, az Azov nemzeti gárdista ezred főparancsnoka, Szjatoszlav Palamar, helyettese, illetve Szergej Volinszkij, a 36-os számú tengerészgyalogsági zászlóalj parancsnoka is. Elengedték rajtuk kívül még az oroszok a „Donyeci Népköztársaságban” halálra ítélt két brit és egy marokkói állampolgárt is.

Nem megerősített, orosz források szerint az ukránok cserébe Viktor Medvecsuk oroszpárti ukrán üzletembert és politikust engedték el, Vlagyimir Putyin elnök személyes jóbarátját, illetve rajta kívül még 55 orosz hadifoglyot, köztük több pilótát.

A fogolycsere jó eséllyel a hadifoglyokat is meglepte

A hír orosz körökben finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásra. Az oroszok (nem teljesen alaptalanul) az Azov nemzeti gárdista ezredet teszik felelőssé a legdurvább háborús bűncselekmények elkövetéséért a 2014-15-ös, kelet-ukrajnai harci cselekmények során, az alakulat pedig sokáig többnyire szélsőjobboldali érzelmű harcosokból állt. Miután a Mariupolban tapasztalható helytállás miatt az azovosok jelentős nemzetközi figyelmet kaptak,

az alakulat jelentős erőfeszítést tett imidzsének javítására.

Mindettől függetlenül az volt várható, hogy az oroszok valamilyen kirakatper során durva büntetéseket aggasztanak majd legalább az Azov-vezetők nyakába, hiszen Oroszország hivatalosan is terrorszervezetként tartja nyilván a gárdista ezredet. Az, hogy a „nácimentesítés" fő célpontjainak gondolt azovosokat elengedték, jó eséllyel a hadifoglyokat és az ukrán vezetést is meglepte.

A fogolycserében Törökország közvetített. Egyelőre meg nem erősített források szerint Prokopenko és Palamar egyelőre nem is térhetnek haza Ukrajnába, a háború végéig Törökország területén maradnak, a török hatóságok őrizetében.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először olvasok olyan hsz-t tőled, amelyben az eszedet is használtad!
lájk!

Baszki, tényleg menjél légyszíves orvoshoz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés