Az orosz ellenzék tüntetésekre szólított fel Putyin „bűnös háborúja” ellen

2022. szeptember 21. 13:55
Navalnij szerint Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt.

Az orosz ellenzék szerdán tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin elnök ellen, aki aznap reggel elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt.   

„Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe” – üzente a börtönből Navalnij, az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen.

Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel"

– hangoztatta Navalnij.    

Már több ezer embert tartóztattak le

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik álhíreket terjesztenek a hadseregről. Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a Nyugat zsoldjában állnak.

Putyin szerint az ország harcban áll a Nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot – írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy

orosz háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen.   

„Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit apáinkat, testvéreinket és férjeinket a háború húsdarálójába vetik” – közölte a Veszna jogvédő, háborúellenes központ. „Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott”. A szervezet egyben felszólította az oroszokat, hogy szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban. A „különleges katonai művelet” február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez nem az "orosz ellenzek". ezek kulfoldrol finanszirozott felforgato ugynokok.
a torvenyes parlamenti orosz ellenzek nagyresze szereti, tamogatja es megvedi a hazajat, ott ez alap, nem ugy mint nalunk.

ja, erdekes hogy miutan halalosan megmergeztek gyorsan kikuldtek Nemetorszagba hogy ott igazolhassak a novicsokot, aztan egy orosz bortonben! nem birjak eltenni lab alol ahol tobb mint egy eve rohad
ehelyett inkabb engedik neki hogy uzengessen meg szervezkedjen
ennyire meg a car se volt jofej Leninnel

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés