Videón, ahogy orosz és ukrán tankok összecsapnak

2022. szeptember 20. 9:14
Az oroszok végül visszavonultak.

Terjedni kezdett az interneten egy videó, amelyben a leírás alapján orosz tankok csapnak össze ukrán tankokkal és gyalogsági harcjárművekkel. A csata Herszon megyében történt, a videó szerint az oroszok végül az ukrán tüzérségi támogatás miatt visszavonultak. 

Az összecsapásról készült videót megtekintheti itt: 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eleve egy nagyon gyors deszantakciót terveztek Kijevben, ami végül sikertelen volt.
Az oroszok eleve hátrányban vannak azzal, hogy az USA majdnem korlátlanul önti be a fegyvereket (és még amivel rendelkezik, mint hírszerzési adatokat, specialistákat), tehát az oroszok ebből a szempontból erős hátrányban vannak.
Castel írta jól egy korai cikkében, az is kérdés, hogy egyáltalán kinek mi a célja?
Az ukránoké a Krím és Donbassz visszafoglalása (nyilván etnikai tisztogatással - ami fölött a nyugat szemet hunyna), az amerikaiaké az oroszok meggyengítése, az oroszoknak valószínűleg mindegy, hogy a Krímen és Donbasszon kívül mennyi területet foglalnak el, ezeket fel is adhatják időlegesen, nekik fontosabb lehet egy meggyengült Ukrajna (ami végül vagy teljes egészében oroszbarát/független lesz, vagy leválasztják Novorossziját). Erre akár négy-öt évük is lehet - utána már a szankciók miatt kérdéses lesz a gyáraik termelése, de addig szabadon használhatják az exportjukat "meggyőzési tényezőként" - akár az amerikaiak felé is.
Óriási a bizonytalanság, emiatt egyik felet se lehet egyértelműen leírni. Tárgyalással lenne a legjobb rendezni a helyzetet, de szerintem amíg nem jut minimum az egyik nagy fél vert közeli helyzetbe, addig nem lesz meg minden félnél a hajlandóság a tárgyalásokra.

Ugyanez volt a vietnámi illetve az afganisztáni háború is - mindkét helyen a hidegháborús ellenfelével találta magát szemben a hadviselő, úgy, hogy elvileg ott sem volt.

Amikor az Usa kongresszusa megszavazta a 53 milliárd dolláros csomagot valamikor májusban Ukrajna megsegítésére, akkor azért lehetett sejteni, hogy ez alaposan megbonyolítja a helyzetet. Enélkül már annyi lett volna az ukránoknak mind katonailag, mind finanszírozásügyileg.

Pláne hogy az elején a szankciók még kitiltásokat, pénzbefagyasztásokat, swift-letiltást jelentett, amitől tényleg gyors eredményeket vártak, azt hitték, hogy az oroszok nem készültek fel ezekre, és ott fog állni letolt gatyával, úgy, hogy el van vágva minden export-import lehetőségtől, ezért rohan békét kötni. Ezt követték a további szankciók, amik egyre többet ártottak az EU-nak, és egyre kevesebbet az oroszoknak.
Nagyon kevés a sikeres szankció egyébként, Észak-Korea ellen sem működött, és a náci németek ellen sem, hirtelen nem is tudok olyan szankciót mondani, amelyiknél elérték vele a céljukat. De legalább a háborús helyzetet konzerválja

Itt van egy tipikus orosz ellencsapás leírása:
Szemtanú visszaemlékezése a budapesti harcokra 1944 telén, ahol a Vörös Hadsereg katonáit nemtörődöm módon áldozták fel parancsnokaik:

„A németek egy utcai barikád mögött foglaltak állást, amely feltépett utcakövekből és felborított villamoskocsikból állt…Egy sor szovjet gyalogos katona, mintha katonai parádén lenne, lépésben közelített… Természetes, hogy a németek lekaszálták őket a gépfegyvereikkel… Összesen húsz ilyen támadó hullámát számoltam meg. A szovjet gyalogosok egyik sora a másik után zuhant holtan egymásra…Az utolsó hullámok aztán már az elesettek hulláin felhágva, a barikád mögé jutottak, és állati kegyetlenséggel lemészárolták a németeket.
Amitől azonban megfagyott bennem a vér, az nem a mód, ahogy a nácikat kivégezték, hanem az a teljes közöny, amivel az orosz tisztek az embereiket a halálba küldték, és az a teljes közöny, amivel a katonák engedelmeskedtek az ilyen parancsnak.”
(Nyárádi Miklós volt kisgazda párti pénzügyminiszter visszaemlékezése, idézi Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin’s Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere), 2011, 281.old.)

Ezekre az oroszokra mondják azt, hogy teljesen tönkre kell őket tenni, mert ha végeznek Ukrajnában, jön Lengyelország, a balti-államok, a volt Varsói Szerződés tagállamok, és így tovább, minden évben tovább hízva?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés