New York Times: A szankciók miatt van Európában energiaválság

2022. szeptember 20. 20:39
A bénító energiaáraktól tönkremennek az európai gyárak, írja franciaországi riportjában a vezető amerikai liberális lap.

Festői ipari idillel indul a New York Times riportja az észak-franciaországi Arques-ban található Arc International üvegárugyárból, a bevezetőben van minden vörösen izzó ipari kemencék akolmelegétől a kristálytiszta, langyos üvegig. Hamar kiderül azonban, hogy mint az európai gazdasági sajtó cikkeinek döntő többsége az elmúlt évben, ez az írás is az európai energiaválságról szól. „Az Arcot éveken át az olcsó energia hajtotta, ami segített abban, hogy a cég a világ legnagyobb üvegétkészlet-gyártójává válhasson, emellett létfontosságú munkaadóvá Észak-Franciaország e munkásosztálybeli régiójában” – írja a lap.

Ez azonban most megváltozott: az orosz gáz elzárása óriási kockázatokat hozott a vállalat életébe, s az energiaárak oly gyorsan ugrottak meg, hogy a vezérigazgatónak két hónap alatt hatszor kellett átírnia üzleti tervét. „Az energiaintenzív vállalatok számára, mint amilyen a miénk, ez bénító” – nyilatkozta az NYT-nek Nicholas Hodler vezérigazgató. „A magas energiaárak ostorként csapkodják az európai ipart, arra kényszerítik a gyárakat, hogy hirtelen vágják vissza a termelést, és munkavállalók tízezreit küldjék kényszerszabadságra.

A megszorítások, hiába lesznek a várakozások szerint ideiglenesek, fájdalmas recesszió kockázatát vetítik előre Európában”

– írja az NYT, amely felhívja a figyelmet arra is, hogy az eurózóna ipari termelése júliusban előző év azonos hónapjához képest 2,3 százalékkal csökkent.

Minden leáll a szankciók miatt

Majd elkezdik felsorolni az érintett iparágakat: leállt Európa alumínium- és cinkgyártásának fele, köztük a német Arcelor Mittal, Európa legnagyobb acélgyára. A gáz- és áramexportőr Norvégiában az Alcoa alumíniumipari óriás egy kohójában harmadával fogja vissza a termelést. A világ legnagyobb cinkgyártója, a holland Nyrstar határozatlan időre felfüggesztette termelését, sőt, még a német Hakle vécépapírgyár is csődbe jutott.

„A krízisben bizonyos mértékben az európai szankciók ütnek vissza, amelyeknek Moszkvát kellett volna büntetniük Ukrajna inváziójáért.

A fájdalom azonban aláásta az európai cégek bizalmát, illetve tervezési képességüket” – törte meg a szankciók hatásossága körüli uniszónót a vezető amerikai lap.

A New York Times említést tesz Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök áramársapka- és energetikai vállalatokat érintő extraprofitadó-javaslatáról is, de megjegyzi: „Lehet, hogy a megoldások nem lesznek elég gyorsak. A költségek már most fölé emelkedtek annak, amit sok termelő vállalat megengedhet magának. Európai cégek százai vannak fixáras energiaszerződéseik végén, melyeket akkor írtak alá, mikor az árak alacsonyabbak voltak, októberben pedig folyó áron kell őket megújítaniuk.”

A vásárlóknak sincs már pénzük

Emellett keményen sújtja az európai termelő vállalatokat a keresleti oldali alkalmazkodás is – az európai embereknek ugyanis a magas energiaárak miatt egyre kevesebb pénzük van bármi másra. „A vásárlók hirtelen abbahagyták az olyan tárgyak vásárlását, mint a gyertyatartók vagy a mosógépek, melyekhez az Arc üvegablakokat gyárt, s így a mélybe zuhantak a megrendelésszámok” – így az NYT. „Ez a kettős ütés az Arc menedzsmentjét kétségbeesett megoldáskeresésre kényszerítette – de egyik megoldás sem túl kívánatos.”

Végül úgy döntöttek, ahogy rengeteg más európai vállalat fog még az elkövetkezendő néhány hónapban. „1600 munkást kértek arra, hogy minden héten két napot maradjanak otthon a költségek csökkentése érdekében. Emellett most először fognak az Arc kemencéi dízelre váltani a földgáz helyett, amelyet közvetlenül, csővezetéken keresztül kap a gyár.

A dízel 30 százalékkal fogja megemelni az Arc szén-dioxid-lábnyomát, és óriási mennyiségekben, tartálykamionokkal kell hordani majd”

– vázolja a lap az észak-franciaországi üveggyár alkalmazkodási módszerét. Ez azonban még nem minden: „Még sokkal ijesztőbb az, hogy kilátásban van az Arc kemencéinek leállítása. »Egy üvegolvasztó kemencét nem lehet csak úgy kikapcsolni, az tönkretenné« – mondta Hodler vezérigazgató. »Ha finoman lekapcsolják őket, túlélhetik, de több mint egy hónap lesz újra bemelegíteni őket.«”

A cikk szerzői zárásul még meginterjúvolnak egy kényszerszabadságra küldött munkást. „Bére 80 százalékát kapta, amíg állt a gyár, ez 130 euró kieső bért jelentett összesen. Ugyanakkor azonban elmondása szerint a kis autója feltöltéséhez szükséges bezinszámla majdnem 100 euróra nőtt az év elei körülbelül 50 euróról” – írja le a New York Times az európai munkássorsot 2022 energiaválságában.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az újságíró holnap a bocsánatkérést követően közös cellát kap az amnestys faszival, aki csúnya dolgokat mondott az ukránokról.

Mandiner!

ne zavarjátok össze az itt kommentelő DK-s öregeket, az energiaválság Orbán Viktor miatt van. Az EU-t totális hülyék vezetik...hogy ismételjem a neves francia hedge fund manager szavait.

Ez sokkal rosszabb lesz, mint a Covid miatti leállások, mert akkor lehetett tudni, hogy ugyan leállítják a gyárakat, az embereket hazaküldik, de jön az oltás, utána visszaáll a korábbi élet, addig meg nyomtatott pénzzel kerülik el a csődhullámokat.
Most viszont nem lehet látni, hogy lesz-e vége egyáltalán, az EU már nem tud pénzt nyomtatni, így is zuhan az euró értéke a dollárhoz képest, és még kamatot sem lehet emelni, mert abba meg tönkremennek a déli államok.
Még ha lesz is elég gáz Európában, nem kell leállnia a termelésnek, akkor is az van, hogy a németeknél háztartásonként (40 millió) havi 1500 euró plusz rezsidíj várható. Az havi 60 milliárd euró havonta, ennyi pénz esik ki a piacról, ennyivel kevesebbet fognak költeni másra, azaz egy csomó ember, aki könnyen nélkülözhető munkákat végzett, például a szolgáltatóiparban dolgozott, jó eséllyel munkanélküli lesz, ami tovább gerjeszti a spórolásokat és csökkenti a fogyasztást. Ha nem lesz elég gáz, és leáll a termelés egy része is, akkor ugyanez a négyzeten, csökkenni fog az export is, és sokkal nagyobb lesz a munkanélküliség. Németek tudnak spórolni, és nagy tartalékai vannak a lakosságnak, de így is érezhetősen meg fogja ütni őket. A többi államot, mint a franciákat, olaszokat, spanyolokat ugyanez sokkal erősebben fogja érinteni.

Mi is volt 2021 végén, te még emlékszel?

Bizony. Ráadásul pont akkor kezdtek el szórakozni az NS2-vel, amikor a tárolókban alig kotyogott valami, mert az esésben lévő árak miatt a vevők arra játszottak, hogy később még olcsóbb lesz, aztán amikor esett az érkező gáz mennyisége, akkor ezeket a faktorokat azonnal beárazta a piac.

Ja, ez majd biztos vigasztalja a németeket, amikor arra gondolnak, hogy ők bezzeg milyen remek luxusautókat nem tudnak pont legyártani, mert nincs se acél, se alu, se üveg, se semmi a gyártáshoz, mert nem kapnak se elegendő gázt, se elegendő olajat.

Az eredeti cikk regisztrációhoz/előfizetéshez van kötve, pedig kíváncsi lettem volna a végén konklúzióra, hogy az Európai gazdaságért aggódik, vagy azon, hogy Európában a gazdaság miatt esetleg meggyengül a szankciók támogatása (lásd Timmemans, amikor nem azon aggódott, hogy esetleg fázni fognak az emberek télen, hanem azon, hogy elégedetlenek lesznek a fázó emberek...)

Pedig bizony már akkor is az NS2 engedélyezése körül forogtak a dolgok...

Nem úgy tűnik, hogy az EU vezetése változtatni akar a terveim. Szándékosan robog a szakadék felé. Nagyon eltökélt.
2024 meg nagyon messze van, addigra az EU egy rongy lesz.

Első találat, de igazából nem lep meg, hogy rajtad egy kereső használata is kifog:
https://www.osw.waw.pl/en/publ..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés