Senki sem szavazott rá, mégis beszélünk róla – Gy. Németh Erzsébet árnyékminiszter portréja

2022. szeptember 21. 13:00
Írta: Nagy Gábor
Gy. Németh egyszer sem nyert választást, mégis mindenhol felbukkan. Most épp Dobrev Klára árnyékkormányában.

A választók sosem kértek belőle sem parlamenti, sem főpolgármesteri voksoláson, de még az ellenzéki előválasztási procedúrán sem, mégis bejutott a döntéshozó testületekbe,

hol a Fővárosi Közgyűlésbe, hol az Országgyűlésbe.

Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa majd harminc éve politizál, és mint oly sokan mások a Gyurcsány-pártból, karrierjét ő is a rendszerváltás előtt kezdte. Tanítói, földrajztanári diplomája mellett részt vett például a Belkereskedelmi Minisztérium üzletvezető-képzés kurzusán. És ahogy felszálló ágba került az állami utódpárt, belépett az MSZP-be. Alapvetően a fővárosban politizált, volt frakcióvezető, és helyettes is a közgyűlésben, illetve sikertelenül indult a főpolgármesteri székért, még 2002-ben. Később az a hír járta, az SZDSZ-es Demszky Gábor mindent megtett annak érdekében, hogy

Gy. Némethből még véletlenül se legyen főpolgármester-helyettes, hiszen nincs meg kettőjük között a bizalom.

A városvezetők személyéről szóló koalíciós vitákat végezetül Gy. Németh visszalépése, Hagyó Miklós megválasztása, illetve az MDF-es átszavazások oldották meg.

A politikus a szocialisták 2010-es súlyos veresége után az MSZP-t is elhagyta jelenlegi főnöke, Gyurcsány Ferenc kedvéért. 2019-ben ő lett Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese, a humán területekért volt felelős a fővárosban, de már az ellenzéki előválasztási procedúra előtt látszódott, hogy a politikus szívesen visszaülne a parlamentbe. 2002 és 2010 között volt már ugye országgyűlési képviselő, az első két évben a szocialisták képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese, az utolsó 2 évben pedig az önkormányzati és területfejlesztési bizottság elnöke volt.

A korábbi, sorozatos kudarcok ellenére tavaly ősszel a főváros 2. számú egyéni választókerületben megmérettette magát, de csupán 3801 szavazatot kapott, szemben a momentumos Orosz Annával, akire 8445-en szavaztak, és aki itt később meg is nyerte az országgyűlési választást. Az áprilisi voksolásokat követően viszont lemondott budapesti tisztségéről, előválasztási buktája ellenére bejutott a T. Házba – hála a szivárványkoalíció pártlistájának, ahol a DK-s politikus a tizennegyedik helyen szerepelt.

Ahogy Gy. Németh, úgy a párttársa, Dobrev Klára EP-képviselő által minap felállított árnyékkormány sem kapott állampolgári felhatalmazást. Mondhatni: demokráciadeficites.

Az árnyékkormány (Forrás: Facebook)

De Barkóczi Balázs, Oláh Lajos, Szaniszló Sándor, Vadai Ágnes és Arató Gergely mellett Gy. Németh is kapott posztot Gyurcsány feleségétől, mégpedig a szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszteri pozíciót. „Felelőssége a családokkal, az idősek, nyugdíjasok problémáival, szociális kérdésekkel kapcsolatos ügyek megoldásához, a nyugdíjak értékállóságának biztosításához, az idősek egészségügyi és szociális problémáinak enyhítéséhez, az idős családtagjukat ápoló családok támogatásához, a családi pótlék és más, mindenkit elérő családtámogatási formák emeléséhez szükséges intézkedések kidolgozása”olvasható az árnyékkormány honlapján.

Hogy igazából mi a DK-s honatya titka, arra egy Népszava-interjúban kapjuk meg a választ, miután feltették neki a kérdést: hiába a sok vereség, a politikai karrierje mégis töretlenül ível fölfelé?

„Megtévesztő ebből kiindulni, mindig más volt a helyzet, a peremfeltételek.

Tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni"

– mondta a politikus.

Nyitókép: Facebook

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor a mama elesett, biztos, hogy megkapta a megfelelő ellátást.
Az egészségügy sokkal jobb annál, mint amilyen színben akarjátok feltüntetni.

Gy Németh valami titoknak a tudója lehet......

Brüsszelről beszélsz.

Csakhogy ma többről, az egész jövőről, az éledező liberálbolsevizmusról van szó. Ez pedig nagyobb súllyal esik latba mint az, hogyan áll jelenleg az egyébként valóban javításra szoruló egészségügy, vagy oktatásügy. A választáson ez volt a döntő, és ezután is ez lesz.

Felkerül különféle listákra.
Azért az is egy teljesítmény.
Na jó, akkor már nincs sportértéke a dolognak, ha Gyurcsányék állítanak össze mindenféle marhaságokat és oda beveszik a Bözsit is, meg a Varjút is.

Ez kevés lehet. Valami kompromittáló lehet.

Szerintem is. Olyan állott tóban lakik a béka kinézete van.

Olyan a világon nincs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés